Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inget alternativ till landstinget

I söndags demonstrerade runt 5000 människor mot de befarade förändringarna på Vrinnevisjukhuset. Men på kvällen, efter demonstrationen, var jag inte mycket klokare än när jag gick dit: Vad ville demonstranterna?

Massprotest. Tusentals Norrköpingsbor ställde upp för att värna Vrinnevisjukhusets framtid.Liknande manifestationer äger rum på andra håll i landet. I veckan är det Finspångsborna som går man ur huse.  FOTO: ANITA KJELLBERG

Massprotest. Tusentals Norrköpingsbor ställde upp för att värna Vrinnevisjukhusets framtid.Liknande manifestationer äger rum på andra håll i landet. I veckan är det Finspångsborna som går man ur huse. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2003-10-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Flera av söndagens talare sa att Vrinnevi även fortsättningsvis ska vara ett fullvärdigt sjukhus. Vad innebär det? Vilka verksamheter kan man ta bort utan att Vrinnevi förlorar sin fullvärdighet och när anses fullvärdigheten ha gått förlorad?

Alternativet?
När Ingemar Trybom från SPI i sitt tal sa att landstinget bör läggas ner fick han rungande applåder. Få av de Norrköpingsbor som deltog i demonstrationen tycks med andra ord gilla dagens landsting. Min fråga blir då, vad ska vi ha i stället?
Röster har höjts för att personalen ska ta över driften av sjukhuset men att landstinget även fortsättningsvis ska ha hand om budgeten. En budget som måste spara 300 miljoner oavsett om det är landstinget, personalen eller någon annan som sköter driften.
Landstinget verkar vara impopulärt på grund av det tar fel beslut. Men landstinget är ingen homogen klump utan består av politiker med olika partifärg och åsikter.
En moderat vill en sak en socialdemokrat något annat (även om moderater och sossar just i denna fråga är tämligen eniga internt inom landstingsledningen). Om personalen tar över driften och besluten över sjukhuset kommer också de, precis som dagens landsting, tvingas ta obekväma och impopulära beslut.
Precis som dagens landsting kommer den eller de som ersätter landstinget tvingas göra prioriteringar mellan olika patientgrupper och patienter. Bara för att någon annan än landstinget tar över driften av sjukhusen slipper vi inte ifrån beslut, prioriteringar och att någon måste ta ansvar för besluten. Inte heller kommer vi ifrån att kassan med pengar till landstingets verksamhet är ändlig
En god sjukvård för alla är en av de viktigaste delarna i vårt välfärdssamhälle och därför är det bra att vi tillsammans beslutar över driften och förutsättningarna för den. Mycket kan säkert göras för att reformera landstingets arbetssätt men grunden, den demokratiska kontrollen och styrningen av sjukvården, garanteras genom att vi tillsammans, genom våra folkvalda i landstinget, bestämmer över dess kontroll. Vilken kontroll och möjlighet att påverka kommer befolkningen att ha över sjukvården om den helt utlämnas åt privata krafter som inte kan avsättas eller stå till svars för sina beslut?
<a href=mailto:kikki.goransson@folkbladet.se><FONT COLOR="#0033CC">kikki.goransson@folkbladet.se</a></FONT>
Läs mer om