<I>Ledare:</I> S lär av Stockholm

Norrköping2001-06-11 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I brist på en ordentlig opposition i riksdagen har regeringen fått leta upp sin ideologiska huvudmotståndare i Stockholms stad och landsting.
Utförsäljningarna av gemensam egendom, skattesänkningarna som betalats av neddragningar på det sociala området och privatiseringarna av välfärden leder till ökade klyftor och nya orättvisor. Den politiken står i bjärt kontrast till det samhälle som socialdemokratin vill skapa.
Det systemskifte som de borgerliga i riksdagen säger sig vilja genomföra kan beskådas i sin praktik i huvudstaden. Det är därför inte särskilt märkligt att den socialdemokratiska partiledningen valt att rikta in sin kritik mot Cedersköld och Ledél snarer än att ta debatten med Lundgren och Tobisson.

<b>M går bakåt</b>
Länge sköttes den socialdemokratiska tävlan mot borgerligheten i Stockholm av partiets lokala företrädare med Annika Billström i spetsen. Dessvärre utan framgång.
I stället för att vinna tillbaka förlorad mark växte sig moderaterna efter valet allt starkare på socialdemokratins beskostnad. Men sedan regeringen och partiledningen på allvar kastat sig in i kampen har socialdemokratena vuxit i Stockholm.
Enligt SCB:s stora valsympatiundersökning har socialdemokraterna i Stockholms stad ökat från 25 till 30 procent medan moderaterna backat från 39 till 34 procent. I Stockholms län har moderaterna förlorat sin ledande ställning sedan partiet backat från 36 till 32 procent medan socialdemokratena ökat från 32 till 35 procent. Exemplet från Stockholm visar att det genom en intensiv opinionsbildning går att nå resultat.

<b>Ej framgångsrik</b>
Däremot förefaller strategin att fokusera på hur politiken drivs i Stockholm inte vara lika framgångsrik i övriga landet eftersom uppgången för socialdemokratena i riket är betydligt mindre än siffrorna för Stockholm.
Det visar att det är oerhört viktigt att det politiska budskapet utgår från den verklighet som människor lever i. Väljarna i Norrköping gör inte sitt politiska val utifrån hur kommunalpolitiken bedrivs i Stockholm utan hur läget är i den egna hemkommunen.
En lärdom för de lokala socialdemokratena runt om i landet är att bygga valrörelsen och opinionsbildningen på hur man vill driva politiken i sin egen kommun.
Skrämelpropaganda om situationen i Stockholm har små eller inga möjligheter att lyckas utanför huvudkommunen och Stockholms län.

<b>Glädjande ökning</b>
För socialdemokraterna är den förstärkta positionen i Stockholm mycket glädjande. Ska partiet behålla regeringsmakten kan man inte helt förlora de befolkningstäta storstäderna. En ytterligare förstärkning av väljarstödet ökar dessutom möjligheterna att bryta det borgerliga systemskiftet i Stockholm efter nästa val. Det är ett mål som ligger inom räckhåll.
Det största hotet mot en fortsatt famrckning i huvudsade me omejd liger i fastighetsskatten. Missnöjet med höjda taxeringsvärden och en ög skattebelastning riskerar att bli regeringens största politiska probem i valrörelsen.
Fastighetsskatten må ur fiskal synvikel vara lysande men politiskt riskerar den att bli förödande. Sänkningen av skattesatsen och de nya begränsningsreglerna tycks inte hjälpa nämnvärt mot kritiken.
Och det hjälper inte att bland annat kristdemokraterna driver ett fult spel i frågan då de själva använder sig av inkomsterna från skatten i sina egna förslag.
Redan i höstbudgeten bör frågan om fastighetsskatten desarmeras; om inte helt så i alla fall delvis.
Läs mer om