<I>Ledare:</I> Persson höjer tonen

Norrköping2002-08-05 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det blev ett ganska traditionellt sommartal när statsminister Göran Persson traditionsenligt äntrade talarstolen i Björkviks Folkets Park igår. Inga nya stora utspel presenterades och trots att valdagen bara är sex veckor bort lyste den riktiga valröresenerven med sin frånvaro. Kanske var det den fantastiska sörmländska miljön och det vackra vädret som gjorde att valstriden fortfarande kändes något avlägsen.
Ändå var statsministerns sommartal en tydlig uppmarsch inför valet. Tonen mot de borgerliga var skarpare jämfört med Perssons framträdande i Almedalen för några veckor sedan. Ställningstagandena i flera frågor mycket tydligare. Ett sådant exempel var det kategoriska avståndstagandet från ett gästarbetarsystem som folkpartiet och Svenskt Näringsliv föreslagit.
Ett genomgående tema för talet var tillväxt. Moderatledaren Bo Lundgren har ju utmanat Persson på debatt om tillväxten och statsministern passade på att spinna vidare på den tråden. Tillväxt är viktigt, konstaterar Persson men inte för sin egen skull utan för att tillväxten i sin tur handlar om jobben, människors privatekonomin och om resurserna för den gemensamma välfärden.
Därför handlar det heller inte om att öka tillväxten till vilket pris som helst. Tillväxten måste vara långsiktigt hållbar och får inte åstadkommas till priset av otryggare människor, förstörda naturresurser eller genom en sämre arbetsmiljö.
Persson passade också på att påminna om att grunden för tillväxt och utveckling ligger i att människor är trygga. Därigenom åskådliggör han också den ideologiska skillnaden till den politik en moderatledd borgerlig regering skulle komma att föra med försämrade anställningsvillkor, nya karensdagar i sjukförsäkringen och försämrad a-kassa.
Uppenbarligen är Göran Persson också allvarligt bekymrad över den förtroendekris som marknadsekonomin och näringslivet nu går igenom.
Redovisningsskandalerna i USA, börsrasen, kartellbildningar och avslöjandena av otillständigt generösa förmåner, löner och bonusar för direktörer i företag som dras med miljardförluster riskerar att påverka den reala ekonomin och därmed även jobben och människors privatekonomi.
För svensk del tillsätter regeringen därför en kommission som under ledning av förre finansministern Erik Åsbrink ska granska näringslivet och komma med förslag till förtroendeskapande åtgärder.
Men även om näringslivets förtroendekris är allvarlig passar den Persson utmärkt politiskt. Regeringen behöver inte riskera någon högljudd högerpropaganda från näringslivet inför valet utan kan tvärtom sträcka ut en hjälpande hand till direktörer och ägare. Det ger Persson möjligheten att fortsätta spela rollen som statsmannen som håller samman landet. Allt medan Bo Lundgren och de övriga borgerliga partiledarna tvingas uppträda som grälsjuka svartmålare.
Trots att opinionsläget försämrats för socialdemokraterna de senaste månaderna är partiets utgångsläge starkt. Oppositionen är i grunden splittrad. Näringslivet är politiskt satt ur spel.
Persson kan visa på förbättringar när det gäller såväl jobben, den gemensamma välfärden som människors privatekonomi. Det är ur en styrkepostion med drygt 40 procent av opinionen i ryggen som partiet kommer att presentera sitt valmanifest den 19 augusti.
Samtidigt är just det goda utgångsläget Perssons främsta huvudvärk. För att mobilisera valarbetare oh väljare kommer han gång på gång att påminna om att valet är långt i från vunnet.
Men Persson kommer att få allt svårare att övertyga människor om detta ju längre tiden går utan att oppositionen får ett rejält genombrott i debatten.
I dagsläget ter sig därför frågan om socialdemokratisk mobilisering som valets verkliga huvudfråga.
Läs mer om