<I>Ledare:</I> Nervösa moderater
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Stressen över goda socialdemokratiska opinionssiffror och en mager utdelning för egen del fick moderaten Per Unckel att ta fram stoppuret föratt räkna ut hur mycket tid de viktigaste medierna använder för att bevaka de olika partierna. Eftersom en av journalistikens viktigaste uppgifter är att granska makten kunde Unckel föga överraskande "avslöja" att socialdemokraterna och stödpartierna belystes oftare i medierna än moderaterna. Men Per Unckel glömde av någon anledning helt bort att journalisternas granskning inte alltid är att betrakta som positiv för den som blir utsatt för den. Det lär han inte glömma bort igen. Hans räknande av sekunder har nämligen förbättrat moderaternas mediesiffror ordentligt.
Efter att ha blivit förlöjligad i snart sagt varje tidning samt i radio- och TV-inslag, har Unckel rättat till den orättvisa fördelningen av medieutrymme alldeles på egen hand.
Borgerlighetens bleka intryck har fått Sydsvenska Dagbladets chefredaktör Per T Ohlsson att uttrycka ett visst gillande för Göran Persson. Ohlsons resonemang går ut på att det är bättre att Göran Persson får sitta kvar efter valet än att någon av borgerlighetens blekfisar tar över. Detta budskap, från en oberoende liberal tidning, har retat upp moderaten Gunnar Hökmark så till den milda grad att han i en artikel i nämnda tidning hävdar att Sydsvenskan stödjer den socialdemokratiska "maktapparaten".
Samtidigt försöker han göra tidningen medansvariga för allt från förstatligande av skog till - enligt Hökmark - Sveriges skyhöga skatter. Sveket från den liberala Sydsvenskan skär dock inte bara hårt i den moderata partiledningen. Sedan tidigare har även kristdemokraternas Alf Svensson förfasat sig över Per T Ohlsson. Denne kunde därför, uppenbarligen smickrad över uppmärksamheten - konstatera att de borgerliga företrädarna heller i förväg skyller valnederlaget på hans tidning än tar i tu med sina egna problem.
För att återta förlorad mark har moderaterna nu startat sin
förvalskampanj. Under den lätt nationalistiska rubriken "Vänd inte Sverige ryggen" vill man prata ekonomi med väljarna. Kampanjen blev inte särskilt väl mottagen i Aftonbladet där Olle Svenning varnar för den främlingsfientliga flörten. Högerpartierna i Europa har vunnit flera val genom uttalade eller underförstådda främlingsfientliga paroller, skriver Svenning som menar att även Lundgren till följd av dåliga opinionssiffror frestats att stiga ner i "missnöjets och främlingsfientlighetens träsk". Möjligen tar Svenning i lite för mycket och drar kampanjens slogan lite för långt, men det är förstås inte särskilt begåvat av de moderata partistrategerna att öppna för denna typ av debatt.
Trots den märkbara nervositeten hos de borgerliga i allmänhet och moderaterna i synnerhet går det givetvis inte att räka ut oppositionen redan nu. Det är långt kvar till valet och mycket kan hända snabbt i politiken. Men fortsätter man att låta opinionsläget stressa fram nya misstag och överdrifter blir det förstås inte så enkelt för borgerligheten att rå på Göran Persson i valet.
Utan socialdemokratiska magplask haroppositionen i nuvarande form små möjligheter att överta makten i höst.