<I>Ledare:</I> Lundgren vill ha högerkyrka

Norrköping2001-11-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ärkebiskop KG Hammar har hamnat i onåd. Hos Bo Lundgren. I en artikel på gårdagens DN Debatt uttalar moderatledaren sin bannbulla över ärkebiskopen för att Hammar, enligt Lundgren, utnyttjar sitt ämbete för att driva "vänsterpolitik". Hammars uttalanden om den ekonomiska globaliseringen och bombningarna i Afghanistan har retat upp Bo Lundgren så till den grad att han tycker att ärkebiskopen borde lämna sitt ämbete.
Att Bo Lundgren vill sätta munkavle på Svenska Kyrkan och dess främsta företrädare är anmärkningsvärt. För det första är kyrkan och staten åtskilda vilket bland annat innebär att kyrkan har en friare ställning att själv driva sin utveckling och sin uppfattning. För det andra är Svenska Kyrkans ståndpunkter i frågor om krig, svält och fattigdom både förutsägbara och lätta att förstå. För det tredje borde moderatledaren inte ha någonting emot att Svenska Kyrkan finns med i den offentliga debatten. Politikerna, inklusive Bo Lundgren, brukar ju annars hävda att en levande och vital demokrati kräver att många röster får vara med i debatten. Och det kan det väl inte bara gälla i de fall då debattörerna tycker "rätt"?

<b>Angripa sakfrågorna</b>
Istället för att lysa ärkebiskopen i bann och uppmana honom att avgå borde Bo Lundgren koncentrera sig på ta debatten i sak. För precis som alla andra har moderatledaren självklart rätt att kritisera den linje som KG Hammar och Svenska Kyrkan företräder i olika frågor. Emellanåt har kyrkan haft väl enkla lösningar på svåra problem. Hur gärna man än vill ha fred måste ondskan ibland bekämpas med militärt våld - ett våld som i sin förlängning också kan drabba civila, barn och kvinnor. På samma sätt kan världsfattigdomen inte enbart bekämpas med skuldavskrivningar. Mindre av ekonomisk globalisering och långsammare takt i liberaliseringen av världshandeln kan faktiskt leda till ökad fattigdom - inte minska den. Orsakssambanden är således inte alltid så enkla som KG Hammar vill göra gällande och de moraliska och etiska aspekterna på kriget i Afghanistan är inte alltid så självklara som Svenska Kyrkan vill tro.
Men trots dessa invändningar är Svenska Kyrkans bidrag i debatten om orättvisorna i världen viktigt. Utan det kyrkliga engagemanget världen över skulle frågor om världshandeln, svälten och globaliseringen inte i samma utsträckning ha belysts från de fattiga människornas perspektiv.
Svenska Kyrkan har därför spelat en mycket viktigt opinionsbildande roll. Men KG Hammar har knappast drivit sin linje för att han vill gynna den politiska vänstern utan för att denna linje stämmer väl överens med Svenska Kyrkans grundläggande etiska värderingar. Att Bo Lundgren inte delar dessa värderingar kan knappast KG Hammar lastas för. Sverige och övriga länder i västvärlden mår givetvis inte heller dåligt av att påminnas om att kriget mot terrorismen inte är så moraliskt enkelt - som George W Bush och Bo Lundgren gärna vill göra sken av. Och uppenbarligen är det någonstans i dessa trakter som Lundgrens sko klämmer.
Moderatledaren tycker illa om att andra perspektiv än det mycket förenklade nyliberala budskap som hans eget parti företräder får utrymme i samhällsdebatten.
Läs mer om