<I>Ledare:</I> Låt inte operatörerna smita från sitt ansvar

Norrköping2002-06-03 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sverige är en av världens mest framstående nationer på IT- och telekom-området. En kombination av framsynta politiska beslut, samverkan mellan stat och näringsliv samt duktiga tekniker i svenska företag ligger bakom denna position. Även om luften för tillfället har gått ur branschen finns det ingenting som talar för att det är en permanent kris. Vi kommer även i framtiden att behöva fler och bättre IT-lösningar.

<b>Beslut på tvärs</b>
För att Sverige ska kunna behålla den framskjuta positionen på IT- och telekom-området ansåg regeringen att det var fel att auktionera ut frekvenserna bland de företag som ville bygga ut den tredje generationens mobiltelefoni.
Det var ett beslut som gick på tvärs med de andra europeiska regeringarna som här såg en möjlighet att tjäna mångmiljardbelopp. Men i Sverige var perspektivet ett annat. Istället för att ge tillstånden till dem som bjöd högst prioriterades en snabb utbyggnad i hela landet. Det skulle inte bara innebära att medborgarna snabbt skulle få tillgång till tjänsterna oavsett var i landet man bor.

<b>Duktiga tekniker</b>
Samtidigt skulle det innebära att företagen bakom tekniken - kanske i första hand Ericsson - skulle få ett storskaligt system att fortsätta sin utveckling utifrån. Just denna kombination av en teknikmogen befolkning och duktiga tekniker inom svenska företag skulle ytterligare stärka landet på IT- och telekom-området.

<b>Sätter press</b>
Det enda problemet med detta resonemang tycks vara att de företag som kom över 3G-licenserna nu inte är beredda att stå för den uppgörelse man har med staten genom Post och telestyrelsen, PTS. Under senare tid har de istället systematiskt spridit information i medierna för att skapa en grund att sätta press på regeringen och därigenom slippa sina åtaganden.
Gnället från operatörerna Tele2/Telia, Vodafone, HI3G och Orange gäller det mesta. Av de möjligheter man såg när man ansökte om frekvenserna återstår tydligen bara problem. Det finns för få telefoner som kan använda de nya näten, det blir för dyrt att bygga ut i hela landet och kommunerna är för långsamma eller ovilliga att ge bygglov till de nya master som krävs.

<b>Inga argument duger</b>
Men inget argument duger för att tillåta dem att krypa ur uppgörelsen. Att det är få som har telefoner som kan använda tekniken beror just på att man ännu inte kan använda den. För att så ska bli fallet behövs utbyggnaden och det var därför operatörerna slapp att betala för sina licenser i Sverige. Att det blir dyrt att bygga ut i hela landet är ingen överraskning. Operatörerna har frivilligt gått med på att nå drygt 99 procent av befolkningen. Motprestationen från samhället är återigen att man fått sina licenser gratis - medan man i andra länder fått betala mångmiljardbelopp för dem. Också när det gäller gnället på kommunerna rör det sig generellt sätt om obefogad kritik.
Det är fullständigt legitimt att inte tillåta alla operatörer att bygga egna master utan istället kräva att man samverkar på de platser man givit det första bygglovet. Men samverkan är något som operatörerna har märkvärdigt svårt för. Post- och telestyrelsen gör därför helt rätt när man hos regeringen kräver lagändringar som ska tvinga fram samarbete.

<b>Går i stöpet</b>
Om operatörerna nu kommer undan sina åtaganden riskerar hela 3G-utbyggnaden att gå i stöpet. Det är i så fall ett industriellt fiasko av kolossalformat. I vassen lurar dessutom amerikanska intressen som hellre ser tekniker som W-LAN där landet står starkare än på 3G-området där framförallt Sverige och Finland ligger långt framme. Även om 3G-överenskommelsen mellan Japan och Europa anses vara väl förankrad finns risken att vi tappar till USA om inte Sverige och resten av Europa nu får igång tekniken. Förutom det självklara faktum att ingångna avtal ska hållas är detta ytterligare ett skäl till att mobiloperatörerna inte ska tillåtas komma undan sitt ansvar.
Läs mer om