<I>Ledare:</I> Huvudbry i mp

Norrköping2002-03-04 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sedan miljöpartiets valberedning och partistyrelse föreslog att systemet med två språkrör skulle ersättas med ett ordinarie och två vice språkrör har diskussionens vågor gått höga inom partiet. Förändringen skulle göra slut på det dubbelkommando som gjort miljöpartiet unikt i svensk politik och kan även tolkas som att makten i partiet ska centraliseras till en traditionell partiledare. Med tanke på att den miljöpartistiska själen är allt annat än auktoritetsbunden är det inte så konstigt att många partimedlemmar är skeptiska till förnyelsen.

<b>Kongressnej?</b>
I helgen har förre språkröret Birger Schlaug gjort sig till tolk för den partiopinion som vill behålla det gamla systemet. Hans bedömning är dessutom att kongressen i maj kommer att säga nej till förändringen - inte minst för att förslaget måste stödjas av två tredjedelar av ombuden för att gå igenom.
Om Schlaugs spådom slår in lever partiet farligt. Och ännu värre blir det om hans förutsägelse - att det blir Åsa Domeij som får lämna om språkrörstrion ska bli en duo - blir verklighet.
Det skulle innebära att hela det upplägg som både den nuvarande partiledningen och miljöpartiets valberedning satsat på går i stöpet.
När Matz Hammarström och Lotta Nilsson Hedström avgick var det tydligt att deras önskan var att efterträdas av ett språkrör.
De angav för säkerhets skull det delade ledarskapet som skäl till sitt avhopp och klagade över att språkrören saknade ett tydligt mandat att leda partiet.

<b>Dubbelkommando</b>
Behovet av ökad tydlighet och förnyelse kopplades dessutom snabbt till personen Åsa Domeij som själv förespråkat en förändring av dubbelkommandot i partiledningen. Men Domeij ville inte bli ensamt språkrör. Hon ansåg att det skulle bli ett alltför utsatt och offentligt uppdrag för att passa hennes person. Däremot höll hon nogsamt tyst om sin inställning när partistyrelsen beslutade att föreslå kongressen en förändring av antalet språkrör.
För valberedningen innebar Åsa Domeijs nej att man var tvungen att hitta en annan kandidat till den språkrörsfunktion som skulle skapas just för henne.
Uppenbarligen var det inte ett särskilt enkelt jobb. Flera miljöpartister tackade nej till uppdraget innan man tillslut hade skrapat ihop en trio språkrör ledda av kommunalrådet Claes Roxbergh. Roxbergh är alltså inte valberedningens förstaval utan kom sannolikt ganska långt ner på önskelistan.
Just detta faktum gör det ännu mer sannolikt att partiledningen misslyckas med att få igenom sin förändring av språkrörsfunktionen.
Däremot är det således troligt att Claes Roxbergh och Maria Wetterstrand får överta uppdragen efter Matz Hammarström och Lotta Nilsson Hedström. Om så blir fallet får det nya tandemparet inga vidare förutsättningar att lyckas.

<b>Fyra månader</b>
De har exempelvis bara fyra månader på sig att profilera partiet och bli kända av väljarna. Det är något som Hammarström och Nilsson Hedström misslyckades med att göra trots att de fick flera år på sig.
Det mesta talar därför för att miljöpartiet inte bara slängt bort den möjlighet som skapades när det nuvarande språkrörsparet meddelade att de skulle avgå, utan att de tvärtom försämrat sina chanser att klara sig kvar i riksdagen.
Läs mer om