<I>Ledare:</I> Framgång i Sevilla

Norrköping2002-06-24 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lagom till midsommarhelgen brukar den politiska stiltjen breda ut sig över landet. Även om det är valår vilar riksdagsledamöter, ministrar och politiska journalister upp sig i väntan på höstens stora drabbning om väljarna. Förutom en sommarvecka på Gotland och några av partiledarnas traditionella sommartal är det inte sannolikt att särskilt mycket nytt händer. Alla väntar på hösten.
Detsamma gäller tydligen även EUs stats- och regeringschefer. Toppmötet i Sevilla under midsommarhelgen går inte till historien som ett av de mest framgångsrika i unionens historia. Blair, Schröder och Asnar lyckades till och med få programmet att ta hänsyn till respektive lands kvartsfinalspel i fotbolls-VM.

<b>Hysteriskt</b>
Detta är antingen ett utslag av ett smått hysteriskt fotbollsintresse, populistiskt effektsökeri eller så tyckte herrarna inte att det fanns något viktigare att göra i ett Sevilla där EUs högsta ledare var samlade. Av frågorna på toppmötet att döma - där östutvidgningen och flyktingpolitiken stod på dagordningen - kan man ana att det inte var det senare som var skälet till fotbollstittandet.
För statsminister Göran Persson blev mötet i Sevilla något av en framgång.

<b>Invandring i centrum</b>
Inför mötet har EUs asyl och invandringspolitik stått i centrum. Till följd av högerextrema framgångar i flera nationella val har det ena skarpa förslaget efter det andra lagts fram. Ordförandelandet Spanien hade bland annat föreslagit att unionen ska minska biståndet till de fattiga länder som inte samarbetar med EU för att stoppa den så kallade illegala invandringen. Ett annat förslag som förts fram har varit en gemensam gränspolis inom EU. Nu föll båda förslagen. Istället för gemensam gränspolis beslutade man att utöka samarbete inom unionen kring visumfrågor och gränsbevakning. Istället för bestraffning vill EU prova att öka stödet till de som hjälper unionen. Men fortfarande återstår många detaljbeslut innan vi vet åt vilket håll utvecklingen egentligen går på invandringspolitikens område. Göran Persson tror inte att alla medlemsstater helt släppt tanken på sanktioner mot de länder som inte gör som EU vill. Men kampen om "detaljerna" skjuts upp till hösten.

<b>Enorma resurser</b>
Detsamma gäller för den svåra frågan om EUs utvidgning och jordbrukspolitiken. De stora nettobidragsgivarna som Sverige, Tyskland och Storbritannien vill inte att de nya medlemmarna ska få del av EUs jordbrukspolitik på de villkor som gäller idag. Det skulle kosta enorma resurser och bara leda till att hålla ineffektiva jordbruk under armarna, vilket försvårar en nödvändig utveckling av andra sektorer.
Dessutom skulle det bli näst intill omöjligt att få majoritet för en reformering av EUs jordbrukspolitik om också de nya medlemsländerna skulle bli förmånstagare i systemet. I Sevilla nöjde man sig dock med att bekräfta den tidtabell för utvidgningen som beslutades i Göteborg. Kampen om det direkta jordbruksstödet sköts upp till senare i höst.

<b>Start 4 augusti</b>
Om det då är Göran Persson eller Bo Lundgren som företräder Sverige i EU är fortfarande oklart. Sommaren lär knappast bli avgörande, kampen om väljarna börjar nog egentligen första i och med statsministerns sommartal i Björkvik den 4 augusti. För Göran Persson är utgångsläget relativt gott.
I den stora SCB-undersökningen fick socialdemokraterna drygt 43 procent av sympatierna och tillsammans med vänsterpartiet har Persson majoritet. Men mycket kan fortfarande hända. Andra mätningar visar att socialdemokraterna tappar i opinionen. För fyra år sedan förlorade partiet 3.7 procentenheter från SCBs mätning fram till valdagen. Samtidigt gick kristdemokraterna fram från 4.7 i majundersökningen till 11.8 procent av rösterna på valdagen. Den som tror att valet är avgjort är för tidigt ute. När det avgörs? I höst, förstås.
Läs mer om