<I>Ledare:</I> Först då är valet vunnet

Norrköping2002-05-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är först när vallokalerna är stängda på kvällen den 15 september som vi vet vem som vunnit valet. Trots att utgångsläget är bra för partiet kanmycket hända ännu. Det var det sammanfattade budskapet från partiledningen när socialdemokraterna i fredags samlade sina kandidater till riksdagen, landsting och kommuner inför valet i höst. Det var en mycket avspänd Göran Persson som talade till de församlade kandidaterna i Folkets Hus i Stockholm. Och det finns förstås skäl till det goda humöret.
Det positiva opinionsläget där socialdemokraterna tillsammans med vänsterpartiet leder över det borgerliga blocket med 12 procentenheter gör tillvaron tämligen angenäm för partiordföranden. Några riktigt stora politiska problem skymmer heller inte solen för Persson.
Trots att den internationella konjunkturen gått i stå klarar regeringen inte bara statens finanser utan även sysselsättningen och en del nya reformer. Samtidigt har den borgerliga oppositionens försök till samverkan successivt smält samman och snarare ersatts av borgerlig träta.
Sammantaget gör allt detta att såväl partifolk som journalister börjar tro att valet redan är avgjort.
Men det är det inte, slog såväl Göran Persson som partisekreterare Lars Stjernkvist fast från talarstolen. Och i detta får de även stöd från statsvetaren Sören Holmberg vid Göteborgs Universitet. De borgerliga partierna måste slå ett rekord för att hinna ifatt försprånget för socialdemokraterna.
Tidigare har det nämligen aldrig hänt att de borgerliga tagit mer än fyra procent av det socialistiska blocket under valrörelsen.
Men - konstaterar valforskaren Sören Holmberg i Göteborgs Posten - förutsättningarna att slå rekord har heller aldrig varit bättre än de är nu.

<b>Rörligheten</b>
Den goda jordmånen för rekord beror på att rörligheten i väljarkåren harblivit allt större samtidigt som allt fler bestämmer sig sent i valrörelsen. Enligt Sören Holmberg byter ca 30 procent parti mellan valen och 1998 bytte nästan var femte väljare parti i valspurten.
Exempelvis förlorade folkpartiet, centerpartiet och miljöpartiet hälften av sina väljare förra valet medan kristdemokraterna ökade mycket kraftigt. Därför är det till synes stabila försprånget för socialdemokraterna inte så stabilt. Ska man behålla regeringsmakten och göra ett val på 42-43 procent krävs det hårt arbete in i det sista.
Med tre partier kring fyra procentspärren kan medborgarnas "nya" valbeteende leda till ytterligare dramatik. Inte minst då man kan förvänta sig att många försöker taktikrösta för att hjälpa sitt näst bästa alternativ kvar i riksdagen. Men detta är antagligen i första hand något som drabbar det borgerliga blocket.

<b>Måttligt intresserade</b>
Om de borgerliga ska rädda kvar både folkpartiet och centerpartiet i riksdagen måste moderaterna och kristdemokraterna släppa ifrån sig väljare.
Det är de sannolikt måttligt intresserade av. Alf Svensson ser som sin livsuppgift att etablera sitt parti som ett stort kristdemokratiskt parti efter europeisk förebild. Och Bo Lundgren måste göra ett val över 20 procent om han vill behålla jobbet.
Tillsammans med centerns och folkpartiets målsättning om att till varje pris hålla sig kvar i riksdagen gör inte dessa positioner att förutsättningarna för borgerlig samverkan är särskilt goda.
Så även om Göran Persson, Lars Stjernkvist och Sören Holmberg säger att valet långt ifrån är avgjort måste ändå sociald emokraterna räknas som favoriter. I alla fall ännu så länge.
Läs mer om