<I>ledare:</I> Alla är där ? utom moderatledaren
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Därmed fullföljer Persson den tradition som skapades av sommargotlänningen Olof Palme i slutet på 1960-talet.
Vad som från början var ett tal från ett lastbilsflak i Almedalen har med tiden vuxit till en institution i svensk politik.
Alla som vill vara med och sätta den politiska dagordningen inför valet i september är på plats i Visby. Förutom partiledarna finns stora delar av det övriga politiska etablissemanget närvarande. Tillsammans med de politiska journalisterna och representanter för en mängd organisationer och andra lobbyister får de Visby att sjuda av politik hela veckan.
I år har socialdemokraterna valt att hårdsatsa på politikerveckan i Visby.
Seminarier
Förutom Göran Perssons medverkan kommer även finansminister Bosse Ringholm, justitieminister Thomas Bodström demokratiminister Britta Lejon och SSUs ordförande Mikael Damberg att vara plats för torgmöten och seminarier. Skälet är inte bara att upprätthålla den tradition som Olof Palme skapade.
Med lite drygt två månader kvar till valet gäller det för socialdemokraterna att behålla det initiativ i svensk politik som partiet har för närvarande. Den senaste opinionsundersökningen från SCB som presenterades i början av juni var mycket positiv för partiet.
Men förra valet tappade socialdemokraterna ordentligt från SCBs majundersökning och fram till valdagen. Därför är det viktigt att inte förlora fart under sommaren i år. Genom att ta chansen att delta fullt ut i Almedalen hoppas
partistrategerna antagligen att socialdemokraternas möjligheter att hålla ställningarna ska öka.
Men även de borgerliga satsar ordentligt på Gotland i år. Enligt uppgift ska de borgerliga partiledarna presentera gemensamma förslag för att därigenom försöka överta kommandot från Göran Persson.
Dunderfiaskot
Efter det borgerliga dunderfiaskot i familjepolitiken är de i stort behov av något som kan visa att det trots allt finns någon grund för tankarna om en borgerlig fyrpartiregering.
Visserligen lär partierna ganska enkelt bli överens om att Sverige behöver en ny regering men vad denna regeringen sedan ska göra blir en svårare uppgift att lösa.
Lars Leijonborg är i grunden oense med Alf Svensson om familjepolitiken, synen på de homosexuella och han har varnat för att Livets Ord får en starkare ställning inom kristdemokraterna.
Alf Svensson har å sin sida sagt att en borgerlig regeringen ska obstruera den nya adoptionslagen som folkpartiet står bakom och han sätter sig inte i en regeringen som inte för en kristdemokratisk familjepolitik. Samtidigt är Maud Olofsson och Bo Lundgren allt annat än överens om en av de fundamentala delarna i politiken för välfärd i hela landet - nämligen det kommunala utjämningssyste et.
Om man till det lägger att partierna spretar åt alla håll i en så viktigt borgerlig profilfråga som fastighetsskatten, kan man ana att det kommer att krävs en hel del samstämmighet och nya förslag i Visby för att kamouflera den borgerliga splittringen. Inte minst som Göran Pe rsson är på plats för att från Almedalens talarstol recensera den borgerliga insatsen.