Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Vinst är bra

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-10-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Debatten om friskolornas positiva respektive negativa inverkan över skolan och kommunerna har varit aktuell länge. Inte minst inom socialdemokratin finns oenighet kring hur man bör behandla friskolorna. Debatten på partikongressen om drygt en vecka förväntas bli lika het och bred som i samhället i övrigt. I torsdags skrev jag om regeringens friskoleproposition som presenterades i veckan. Propositionen innehåller flera positiva inslag som förtydligande av avgiftsförbud och att skolan ska vara öppen för alla elever och inte kunna utestänga elever med särskilda behov för få offentliga bidrag. Regeringens förslag om att en särskild nämnd ska överta Skolverkets beslutanderätt om friskolors etablering och bidragsberättigande gör mig däremot tveksam.

<b>Återinvestera</b>
Det som vållar mest debatt gällande friskolorna är frågan om vinst. Ska samhället betala för utbildningsplatser som genererar överskott som tillfaller privata aktörer istället för den gemensamma sektorn? Svaret blir instinktivt nej. Alla resurser ska återinvesteras i skolans verksamhet. Skattemedel ska inte gå via friskolor till privata intressenters plånböcker.
Men denna inställning är inte samma sak som att friskolorna inte ska få gå med vinst. Vinst är inte något problem, utan snarare en förutsättning för att kunna driva en friskola. Alternativet till vinst är nämligen förlust, någon exakt nollbudget är oftast svårt att uppfylla. En skola som går med förlust kan precis som andra typer av verksamheter sällan finnas kvar särskilt länge.

En liten friskola har inte några marginaler om de inte genererar överskott som kan överföras till framtida verksamhetsår. Kommunen har hela den kommunala ekonomin för att omfördela pengar inom. Om skolan prognostiseras behöva mer resurser så kan det omfördelas från andra verksamhetsområden. Att en kommunal skola håller budget och inte är i behov av extra resurser är ovanligt. Men om det blir överskott så har kommunen inga betänkligheter att låta detta finansiera andra utgiftsposter med underskott. Kravet att överskott i skolan alltid ska återinvesteras i skolans verksamhet finns gällande friskolor, men inte när det handlar om den kommunala skolan.

<b>Vinstutbetalningar?</b>
Att friskolor ska få gå med vinst innebär dock inte att vinsten utan betänkligheter ska utbetalas till friskolans ägare. Alla som debatterar livligt mot friskolornas möjlighet att göra vinst, bör nyansera debatten och kritisera vinstutbetalningar istället för vinsten i sig. Vinst är en sak, men vinstutdelning är en helt annan och en betydligt svårare fråga.
Läs mer om