Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Vilken kris?

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-05-30 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Alla rapporterar om krisen inom socialdemokratin i Norrköping. Men vad är det som kallas kris? Två personer lämnar sina kommunalrådsposter. Jan-Olov Johnson vill avgå för att han inte längre orkar vara heltidspolitiker, att det inte känns värt de personliga uppoffringarna och utsattheten längre. Det är symptom på en kris. En generell kris för politiken. Partierna rekryterar inte tillräckligt många nya medlemmar, allt färre vill åta sig politiska uppdrag vilket gör att de förtroendevalda tvingas ta på sig fler uppdrag. Arbetsbelastningen blir för hög och villkoren orimliga. Politikens kris kommer att förvärras om inte fler människor vill och tillåts bli politiker. Partierna är de som kan påverka situationen genom att vara mer utåtriktade, internt diskutera hur villkoren bör vara för dess företrädare, samt gemensamt över partigränserna komma överens hur sammanträden och liknande ska fungera.

<b>Allas uppgift</b>
Socialdemokraterna bör ta tag i ovanstående uppgifter likväl som samtliga partier. Politikens generella kris är inte tydligare inom socialdemokraterna. Tvärtom finns det andra partier som har betydligt svårare att rekrytera nya förtroendevalda. Ansvaret att förändra villkoren för såväl fritidspolitiker som heltidspolitiker faller lika tungt på alla partier.
Moderaterna i Norrköping ska som första partiförening i landet ge möjlighet för allmänheten att föreslå kandidater och tycka till om vilka som bör bli den moderata partilistans kandidater. Det är ett intressant sätt att diskutera med allmänheten vilka företrädare som ska ha möjlighet att väljas. Med tanke på det fortfarande svaga personvalsinslaget inom politiken så har partierna oproportionerligt stort inflytande över vilka som har möjlighet att bli folkvalda. Mest effektivt och långsiktigt bäst för moderaterna vore givetvis om de istället för rådgivande omröstningar via Internet kunde rekrytera nya medlemmar som kan få ett reellt inflytande över både moderat politik och moderata företrädare, men det kräver givetvis mer arbete som partiet antagligen inte klarar av.

<b>Krisen över?</b>
Arbetarekommunens styrelse kommer ikväll att berätta namnet på de personer som ska bli kommunalråd. När de vakanta uppdragen är tillsatta så kommer det politiska arbetet att fortlöpa med förnyade krafter. Socialdemokraternas förberedelserna inför valrörelsen kan fortsätta och partiet kommer förhoppningsvis inte att behöva diskutera några mer personval tills arbetet med att ta fram kandidatlistorna börjar. Kan den påstådda krisen då anses vara över? Bestod de svartmålade krisrubrikerna endast av två vakanta förtroendeuppdrag?
Kris inom socialdemokraterna skulle det ha varit om partiet inte har några goda kandidater som kan bli kommunalråd, men så är inte fallet. En kris skulle det definitivt bli i Norrköpings kommun om moderaten Jörgen Rundgren skulle ta över den politiska ledningen som 2:e vice ordförande efter Gunnel och Jan-Olov, men så kommer inte att ske.
Socialdemokraterna har egentligen inte haft någon riktig kris. Politikens generella kris däremot finns i allra högsta och den försvinner inte när arbetarekommunen avslöjar sitt nya kommunalrådsteam.
Läs mer om