Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Vårdgarantikritik

Kulturminister Marita Ulvskog talade igår på socialdemokraternas distriktskongress. Hon framhöll då vårdgarantin. Men de östgötska socialdemokraterna var kritiska.
FOTO: ERIKA ULLBERG

Kulturminister Marita Ulvskog talade igår på socialdemokraternas distriktskongress. Hon framhöll då vårdgarantin. Men de östgötska socialdemokraterna var kritiska. FOTO: ERIKA ULLBERG

Foto:

Norrköping2002-04-22 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Göran Persson har lovat att en nationell vårdgaranti ska införas. Vårdgarantin ska baseras på den så kallade modellen "noll, sju och nittio dagar". Det innebär att den som söker vård omedelbart ska kunna komma i kontakt med en vårdcentral. Inom 7 dagar ska alla ha rätt att träffa en läkare och väntetiden på en operation ska vara högst 90 dagar.
Igår gästade kulturminister Marita Ulvskog Norrköping med anledning av socialdemokraternas distriktsårskongress. Ulvskog sa då bland annat att partiet i valrörelsen ska prata mycket om denna vårdgaranti och "noll, sju och nittio"- modellen. Men de östgötska socialdemokraterna verkar inte så imponerade av Göran Perssons löfte om vårdgaranti.

När socialdemokraternas senare på eftermiddagen skulle anta det hälso- och sjukvårdspolitiska programmet för Östergötland, så förslogs få förändringsförslag av texten. Däremot riktades såväl indirekt som direkt kritik mot regeringens löfte om en vårdgaranti. Flera landstingspolitiker, exempelvis Christina Hasselrot från Finspång, gick upp i talarstolen och ifrågasatte partistyrelsens utspel. Martin Tollén från Linköping sa att en vårdgaranti inte varit östgötsk politik. Landstingspolitikerna framförde en rädsla att vårdgarantin blir en kopia av borgarnas vårdgaranti där utsatta människor med särskilda behov och svårdiagnostiserade sjukdomar hamnar i bakgrund. Östergötlands socialdemokrater står istället bakom formuleringar i det hälso- och sjukvårdspolitiska programmet som talar om nödvändigheten att öppet prioritera mellan olika sjukdoms- och befolkningsgrupper.

Men de östgötska landstingspolitikerna behöver förmodligen inte vara oroliga. En vårdgaranti ska inte stå i motsats till omsorg om de utsatta grupperna. En vårdgaranti som negligerar ansvaret för vissa grupper är en selektiv vårdgaranti som rimmar illa med socialdemokraternas politik. Men att medborgarna ska känna trygghet med snabbt och kvalitativt bemötande och korta köer till behandling är ett angeläget mål som idag inte uppfylls i Sverige. Det är bra att regeringen satt ner foten och tydligt slagit fast att alla omedelbart ska kunna komma i kontakt med en vårdcentral, inom en vecka få träffa en läkare och aldrig behöva vänta mer än 3 månader på en operation. Att vänta är också ett lidande.

Socialdemokrateras "Hälso- och sjukvårdspolitiska program för Östergötland" innehåller inte några skrivningar - vare sig positiva eller negativa - kring vårdgarantin. Men landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson hoppas och tror att de östgötska farhågorna kring vårdgarantin ska försvinna i samband med att eventuella oklarheter reds ut av regeringen.
Läs mer om