Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Vänsterretorik från höger

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2001-08-30 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Stoppa två tredjedelssamhället, stoppa tudelningen på arbetsmarknaden och solidaritet med de mest utsatta. Dessa är de främsta kraven för en politisk kampanj i Norrköping under de närmaste två veckorna.
Angelägna politiska frågor och socialdemokratisk retorik, men det är inte ett parti till vänster på den politiska skalan som driver kampanjen. Istället är det moderaterna i Norrköping som vill driva de sociala frågorna och slå vakt om de utsatta.

<b>Vänsterretorik</b>
På en presskonferens igår så beskrev moderatföreträdarna vad de kallar socialdemokratiska ledningens oförmåga att ta itu med kommunens problem. De anser även att stämningen bland de övriga partierna är uppgiven och att ingen talar om två tredjedelssamhället. Moderaterna ska alltså bli den främste försvararen av ensamstående mammor, arbetslösa eller andra som är sårbara. I både kommunfullmäktige och valrörelsen kommer oppositionspolitiken att låta som klassisk vänsterretorik. Men den politik som föreslås är fortsatt typisk moderat.
Bo Lundgren har både fått ris och ros av sina partikamrater efter att han börjat använda klasskampsretorik och använt uttryck som ökade klassklyftor. Partikamraterna i Norrköping verkar föga imponerade av Lundgrens nya grepp. Johnny Zachrisson är moderat val och kampanjledare och sa igår att han anser det omodernt att tala klasskampsretorik 2001. Men 2001 är det tydligen dags för moderaterna i Norrköping att ta sig an solidaritetsbegreppet och att värna de mest utsatta. Högerns solidaritet har tidigare marginaliserats till välgörenhet och frågan är om det nya talet om solidaritet kan bli något annat eftersom politikens innehåll inte har förändrats.

<b>Ihålig retorik</b>
Den nya moderatretoriken är motsägelsefull. Att tala om att de med lägst inkomster och försörjningsstöd skulle tjäna mest på deras politik, när moderaternas tydligaste förslag är grundavdrag och sänkt fastighetsskatt, är ihåligt. Det är svårt att se hur en bidragsberoende ensamstående förälder bosatt i hyreslägenhet tjänar på en moderat politik som vill sänka skatterna och gynna främst höginkomsttagarebosatta i villor.
Moderatordförande Jirina Klevstig sa igår att människor har svårt att se skillnaderna mellan partierna. Så genom att utmana socialdemokraterna på debatt så vill moderaterna tydliggöra skillnaderna i politiken. Men det bästa sättet att tydliggöra sin politik är att använda en sanningsenlig retorik.
Oppositionsråd Jörgen Rundgren bekräftade på presskonferensen att moderaterna kommer att lova en skattesänkning i valet. Hur stor kan han ännu inte precisera. Men när förslaget kommer bör han berätta vilka som gynnas mest av skattesänkningar. Jörgen Rundgren ska då också berätta vilka som drabbas hårdast av nedskärningarna som ska finansiera denna skattesänkning. När sådana samband klargörs är det också tydligt vilka partier som står för solidaritet med de mest utsatta.
Läs mer om