<I>Ledare:</I> Våldet stal uppmärksamheten
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det politiskt historiska mötet i Göteborg kommer att få stora konsekvenser ekonomiskt, säkerhetsmässigt och politiskt. "Som politiker måste vi ägna mycket mer tid åt att göra EU populärare hos folket." Det sa utrikesminister Anna Lindh enligt TT vid ett seminarium om EU:s framtid igår. "Det vi såg i Göteborg, valresultatet i Irland, den euro-skepticism vi ser i många länder gör att vi måste ägna mer tid åt att förankra projektet", sa Lindh.
<b>Ingen är okritisk</b>
Det roterande ordförandeskapet, som med största sannolikhet kommer att försvinna när unionen utvidgas (om inte annat kommer Sveriges grand finale att väcka frågor om roterande ordförandeskap är möjligt ur säkerhetssynpunkt), är ett sätt att föra upp EU-debatten i enskilda medlemsländer.
Sveriges ordförandeskap utpekas som en stor orsak till varför stödet för EU ökar hos befolkningen. De tusentals EU-kritikerna har fullkomligt rätt i att det finns en stark negativ opinion, men att runt 20 000 personer demonstrerar i Göteborg är inget bevis för att EU-motståndet ökar. Med den argumentationen skulle man kunna påstå att alla som inte demonstrerar är EU-förespråkare och okritiska vilket givetvis inte heller stämmer. Oavsett om man gillar Sveriges EU-medlemskap eller inte så kan knappast någon vara okritisk eller inte vilja se en utveckling.
<b>Ny erfarenhet </b>
Som vanligt är det så att "de som skriker högst syns mest". De som ropar slagord på gatan får större uppmärksamhet än de som långsiktigt vill påverka opinionen genom politiskt arbete eller opinionsbildning. Detta har de fredliga demonstranterna och seminariedeltagarna i Göteborg fått erfara i helgen. Att media och allmänhet främst diskuterar våld, gatustenar och vandalism är inte så konstigt eftersom det är en sådan ny och fruktansvärd erfarenhet för Sverige som är van vid närpolis i vit skjorta och keps eller demonstrationsled likt det åldersstigna 1 maj.
<b>I skuggan</b>
Centerpartiets stämma i Västervik eller Hyresgästföreningens stämma i Borlänge kommer tveklöst i skuggan av över 50 häktade och nära 100 skadade. Men om Sverige och unionen förskonades från upplopp, misshandlade poliser och skjutna demonstranter så skulle det givet finnas större utrymme för annat.
<b>Mer diskussion</b>
Det behövs en diskussion där EU-motståndarna kan få respekt för sina synpunkter och EU-förespråkarna inte tvingas gömma sig på bakgator i Göteborg av rädsla för fysiskt våld. En fruktsam och öppen diskussion med ömsesidig respekt såsom det anstår en demokrati.
I en sådan diskussion kan förhoppningsvis EU-projektet vinna större gehör och bredare förankring.