Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Utrikespolitiken är oförenlig mellan s och v

Foto:

Norrköping2002-06-20 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En av de främsta anledningarna till att vänsterpartiet och socialdemokraterna idag står längre ifrån varandra än på mycket länge är givetvis respektive partis utveckling av sin utrikespolitiska hållning. Under detta år - mandatperiodens sista - så har utrikespolitiken stått i centrum. Det har nu gått drygt nio månader sedan terrorattackerna mot USA den 11 september. Det internationella samarbetet har stärkts under denna period. Överenskommelsen om att lämna ut brottslingar har vidareutvecklats. Många tror att den internationella arresteringsordern och beslutet att utelämna misstänkta kriminella till rättvisan till det land där brott begåtts är ett resultat av 11 september, men det är inte sant. Dessa beslut skulle ha tillkommit oavsett händelserna den 11 september, eftersom det måste vara självklart att demokratier inte skyddar terrorister, våldtäktsmän, pedofiler och mördare.

<b>Ny doktrin</b>
Likaså är det oberoende av händelserna den 11 september som Sveriges utrikes- och säkerhetspolitiska hållning varit i hetluften. Efter många turer så har Sveriges nya säkerhetspolitiska doktrin antagits. I den debatten så var det framför allt tre partier som skilde ut sig; folkpartiet som vill se ett svenskt medlemskap i Nato, miljöpartiet och vänsterpartiet som yrkade på en doktrin i enlighet med den gamla. Vänsterpartiet och miljöpartiet slogs för ett neutralitetsbegrepp som borde kännas främmande för varje moraliskt ansvarstagande nation. Varför ska neutralitet vara ett egenvärde? Är det inte bättre att försöka påverka aktörer i riktning mot långsiktig fred, demokrati och välstånd?
Tydligt är att vänsterpartiet lever kvar i mentaliteten från det kalla krigets tid då Sverige skulle vara neutral mellan två stormakter. Lyckligtvis har den ena stormakten fallit och Sverige är nu aktivt för att försöka skapa goda relationer mellan Ryssland och EU.

<b>Spännvidden</b>
Socialdemokratin rymmer precis som vänsterpartiet en mängd olika åsikter angående utrikespolitiken. Kanske är spännvidden mer påtaglig inom socialdemokratin eftersom det finns högljudda s-företrädare som delar vänsterpartiets åsikt när det gäller såväl den säkerhetspolitiska doktrinen som exempelvis bombningarna av Afghanistan. På den socialdemokratiska partikongressen i november så agerade en grupp partimedlemmar anförda av EU-parlamentarikern Maj-Britt Theorin för att kongressen skulle uttala sig mot kriget mot terrorismen i Afghanistan. Men till skillnad från den relativt homogena åsikten inom vänsterpartiet så insåg s-kongressen hur absurt det hade varit om socialdemokratin och i förlängningen Sveriges regering ställt sig på Iraks och några andra få diktaturers sida gentemot FN:s och världens demokratiska staters tolkning av folkrätten .

<b>Svåra ämnen</b>
Den enkla "jag föredrar fred"-retoriken har alltid ett försprång i vänsterkretsar när svåra ämnen som krig, folkrätt och internationellt självförsvar avhandlas. Men det har inte hindrat socialdemokraterna från att klara denna debatt.
Tydligt är att vänsterpartiet och socialdemokraterna står lika långt ifrån varandra inom det utrikespolitiska området som socialdemokraterna och folkpartiet gör inom säkerhetspolitiken. Samtidigt har världen kommit närmare. Sverige är en del av ny världsordning. Inte minst EU-medlemskapet har gjort att regeringens vardag handlar nästan lika mycket om utrikespolitik som inrikespolitik.
Hur Gudrun Schyman då kan tro att det går att sitta i samma regering är obegripligt. Utrikespolitiken är oförenlig. Bland annat därför också en regeringskoalition.
Läs mer om