<I>Ledare:</I> Unga s-mormoner
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kärnfamiljsnormen härskar i Sverige, men det fungerar egentligen inte på detta sätt någon annanstans än i fiktionen. Vart tredje bröllop följs av skilsmässa och syskon i en familj har inte sällan olika biologiska föräldrar. Partnerskap för homosexuella är tillåtet och det är förhoppningsvis endast en tidsfråga tills homosexualitet som formellt hinder vid adoptionsprövning är ett minne blott.
Mot bakgrund av förändrade familjestrukturer så föreslår nu SSU-Östergötland att även det traditionella giftermålet förändras drastiskt. Istället för två personer så vill SSU möjliggöra giftermål mellan obehindrat antal personer. Inför helgens distriktsårskongress så föreslår styrelsen att kongressen bifaller motionerna som kräver att polygami blir lagligt i Sverige, samt att Sverige aktivt verkar inom EU för att månggifte ska införas även i andra länder.
Att parrelationer inte är det enda förkommande när det gäller kärlek är helt sant. Men varför ska dessa personer som lever flera tillsammans behöva gifta sig? SSU vore betydligt mer radikala om man ifrågasatte äktenskapet som norm istället för att förespråka traditionellt förtryckande polygami.
<b>Principiellt rätt</b>
Det faktum att det föreligger två av sammanlagt sjutton motioner inför helgens SSU-kongress som behandlar polygami visar att frågan uppenbarligen engagerar de unga östgötska socialdemokraterna. Principiellt är det givetvis rätt att staten inte ska begränsa och hindra människor från att leva som de vill. Men så sker inte heller idag. Möjligen finns det informella hinder och fördomar, men staten lägger sig inte i om människor väljer att leva i kollektiv och kärleksrelationer som omfattar fler än två personer. Sexualiteten är fri, likväl som rätten att bo tillsammans med och testamentera pengar till vem man vill.
En kärleksförklaring och en ceremoni för att bedyra sin eviga kärlek och tillgivenhet kan åstadkommas mellan flera personer utan att de behöver gifta sig i juridisk mening. Månggifte är inte heller att förorda ur juridisk synpunkt med tanke på all problematik med bidragssystem, arvsfrågor och så vidare.
<b>Missförhållanden</b>
Det finns framför allt en uppenbar fara för ökad ojämställdhet med månggifte. I Utah finns världens främsta mormonfäste. I samband med OS i Salt Lake City arbetade en organisation mycket aktivt med att upplysa omvärlden kring polygamins missförhållanden. Inte ens mormonerna predikar längre öppet månggifte bland sina anhängare. Risken för traditionella patriarkat-harem med en man och flera hustrur är stor. Visserligen kan SSU hävda att de också ser denna risk, men att månggifte i sig inte behöver innebära detta. Men att införa månggifte i ett mansdominerat samhälle - så även i Sverige som trots allt kommit långt med jämställdheten - skulle vara att bereda väg för en riskerad utveckling mot ökad ojämställdhet. Definitivt talar ingenting för att normen med mannen som familjens överhuvud skulle gå att bryta i ett samhälle som inför polygami.