Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Time to vote!

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-06-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Idag är det dags för engelskmännen att rösta i parlamentsvalet till underhuset. På grund av mul- och klövsjukan blev det planerade valet framflyttat till dags dato. Även om epidemin är stoppad och Blair vågar låta landsmännen gå till valurnorna, så finns ilskan och besvikelsen kvar. Labour kan förlora en del missnöjesröster till högern på grund av mul- och klövsjukan.
Det är mycket synd att den olyckliga djurepidemin får partipolitiska efterverkningar.
Människor må rikta sin ilska mot sittande regering. Men populistiska krav från det konservativa tories om enorma ersättningar till turismverksamhet och jordbrukare är inte rättvisande för vad engelsmännen har att välja mellan. Dagens val har mer betydelse för människorna än djuren.

<b>Lågt valdeltagande</b>
Labour med Tony Blair i spetsen tog makten i Storbritannien i senaste valet 1997. Detta efter 18 år i opposition. Labour spås med bred marginal få förtroendet att fortsätta leda landet.
Det största problemet befaras bli valdeltagandet och att många britter kommer att strunta i att avlägga sin röst.
Människor utnyttjar inte sin rösträtt då de upplever att deras val inte har någon betydelse. Men valet idag har stor betydelse för de som tror att det finns en möjlighet att gemensamt förbättra välfärden, att stärka de områden som även den svenska regeringen likt ett mantra upprepat som sin främsta prioritet; vård, skola, omsorg. Labour har fortfarande en lång väg kvar i sitt arbete för god allmän utbildning och sjukvård. Den djupa fattigdom som finns i det engelska samhället gör att ingen politiker kan slå sig för bröstet. Men om inte labour får fortsätta med det uppdrag de fick 1997 så kommer välfärden som under Thatchers tid att avvecklas istället för att utvecklas.

<b>Stora skillnader</b>
Valdeltagandet kan även bli lågt då människor upplever att det inte finns någon skillnad mellan partierna. Att visa på skillnader i politiken är en viktig uppgift för alla partier. Desto tydligare tories inställning i olika frågor blir, desto bättre är det även för labour.
Europafrågan skiljer tydligt den patriotiska högern från de mer europavänliga labour.
Toryledaren William Hague har haft en skrämseltaktik kring EU, EMU och anspelat på nationalistiska känslor för pundets bevarande. Visserligen tillhör gemene britt likt svenskar och danskar den mest EU-skeptiska befolkningen inom unionen. Tony Blair är också en parhäst mer till Göran Persson än exempelvis den franska eller tyska regeringen när det gäller diskussionerna om Europas framtid. Men tories försök att göra valet idag till en folkomröstning om euron verkar inte ha gått hem. Utbildning och omsorg har varit mer angelägna frågor för väljarna och där är labours trovärdighet större.

<b>Storseger </b>
Labour leder stort i opinionsmätningarna. Tidigare spåddes de konservativa att kanske minska mandatskillnaden mellan de båda partierna. Men nu ser det tvärtom ut som att labour med besked utökar densamma. Liberaldemokraterna, som är det tredje partiet som har någon möjlighet att få mandat i det engelska majoritetsvalsystemet, förväntas också öka sin representation.
Labour och dess front figur Blair får idag ett kvitto på ett gott arbete om de vinner över tories med en storskräll.
Engelskmännen behöver Blair. Europa behöver Blair. Ingen behöver William Hague.
Läs mer om