Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Talibanernas val

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-09-22 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Natten till igår höll George Bush ett direktsänt tv-tal då han bland annat uppmanade militären att vara redo. Bush hade också ett tydligt budskap till omvärlden: "Antingen är ni med oss eller också är ni med terroristerna." Talet vittnar om att dagen för ett militärt amerikanskt ingripande i Afghanistan närmar sig. Nära 80 procent av befolkningen lyssnade till det patriotiska talet och president Bush får överväldigande stöd från amerikanerna. Även det internationella stödet är massivt för att hitta de skyldiga till terrorattentaten. FN:s säkerhetsråd har antagit en resolution där det betonas att terroristattacken mot USA är ett hot mot internationell fred och säkerhet. Alla stater uppmanas att skyndsamt hjälpas åt för att förövarna och även de som organiserat och finansierat terrorn ställs inför rätta. Rådet betonar att även de som är ansvariga för hjälp, stöd och skydd till sådana personer kommer att hållas ansvariga.

<b>Förbehåll från v+mp</b>
Statsminister Göran Persson samlade igår representanter för alla riksdagspartier för att diskutera Sveriges hållning till ett amerikanskt militärt ingripande i Afghanistan inför det extra EU-toppmötet i Bryssel. Göran Persson har alla partier bakom sig då han betonade USA:s rätt och skyldighet att försvara sig mot terrorism. Persson anknöt till FN:s resolution och menade att den stöder militära insatser som kan bli aktuella, även de som härbärgerar terrorister kan bli angripna. Den politiska uppslutningen i Sverige är alltså total bakom de amerikanska militära insatserna. Men både miljöpartiet och vänsterpartiet la in några reservationer i sitt stöd för USA. Gudrun Schyman vill inte att nya civila offer ska skördas och miljöpartiet anser att terrorismen måste bekämpas med rimliga medel. Lotta Nilsson Hedström sa till TT: "En direkt militär attack mot Afghanistan vore sanslös".
USA skulle inte få något stöd från Sverige för en kompromisslös blodshämnd som USA felaktigt uppgivits planera. Men det är orimligt att likt miljöpartiet och vänsterpartiet endast stödja en aktion som inte innebär civila offer eller en direktattack mot ett land. Folkrättens uppgift är att begränsa lidande och civila offer är inget som någon vill ha. Men regimen i Afghanistan är de som kan undvika detta genom att välja mellan att lämna ut bin Laden och skona civila offer eller inte - snarare än att valet åligger USA att ta fast den huvudmisstänkte med de insatser som är nödvändiga eller låta bli.

<b>Flera krav</b>
I sitt tal ställde USA:s president flera ovillkorliga krav på talibanerna i Afghanistan. Bland annat krävde Bush att alla ledare för Usama bin Ladens terrororganisation som gömmer sig i landet ska utlämnas till USA, att alla terrorister och deras medhjälpare överlämnas, att alla träningsläger för terrorister stängs omedelbart för gott, samt att USA ges tillträde till alla terroristträningsläger för att garantera att de inte längre är i verksamhet.
Amerikanerna kanske medvetet har valt en strategi att ställa krav på talibanerna som de vet inte kommer att tillgodoses. Men även om talibanerna aldrig skulle tillåta amerikanska inspektörer (precis som Irak vägrar acceptera FN:s vapeninspektörer) så har regimen haft, och har kanske fortfarande, ett verkligt val. Talibanerna kan ta avstånd från terrorism och utlämna bin Laden eller ta konsekvenserna av sitt olyckliga val.

<b>Väljer lidande</b>
Även de flesta av USA:s främsta motståndare har nästintill unisont stämt in i fördömandet av terrorattackerna, men Afghanistan fördömer inte vad som hände i USA och de tar inte sin hand från bin Laden. Att utlämna bin Laden vore "en förolämpning mot islam", sa igår talibanernas Pakistanambassadör. Men det finns absolut ingenting i islam som omöjliggör ett avståndstagande från en misstänkt extremistledare för historiens värsta terrorattentat. Däremot finns det tyvärr alltför mycket i vanvettets talibanstyre som omöjliggör en utelämning av bin Laden lika mycket som de känner sig förhindrade att låta kvinnor arbeta eller att införa demokrati. Talibanerna väljer ytterligare lidande för folket hellre än en utlämning av bin Laden. Afghanistans regim har gjort sitt val och kriget mot terrorismen har dessvärre fått en fiende i skepnaden av en stat.
Läs mer om