Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Tack Astrid för dina fantastiska sagor och tuffa tjejer

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-01-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Astrid Lindgren förmedlade så mycket glädje till otaliga barn över hela världen. Hennes fantasirika miljöer och färgstarka sagofigurer har fängslat miljoner människor. Lindgren fick tyvärr aldrig litteraturpriset till minnet av Alfred Nobel. Kanske anses det inte tillräckligt fint att skriva böcker för barn. Av någon outgrundlig anledning så kanske inte heller Astrid Lindgren ansågs ha tillfört något nytt vilket är ett kriterium för att motta priset. Men att det är någonting alldeles speciellt med Astrid Lindgren och att hennes böcker i högsta grad varit nyskapande råder ingen tvekan kring.

<b>Normbrytande</b>
Astrid Lindgren stod för ett normbrytande författarskap inom barnboksgenren på sin tid. Barnen i böckerna tänjer på gränser och går sina egna vägar vilket minst sagt inte var vanligt på 40-talet när Pippi snarare chockade somliga läsare. Sagofigurernas uppfinningsrikedom och roliga upptåg har roat barn i alla åldrar. Men fattigdom och sorg, som exempelvis beskrivningar av hur det såg ut i fattighuset i Katthult eller om när Jonathan dör, är inte ämnen som Astrid Lindgren har uteslutit från sina sagor. Att våga ta upp svåra ämnen som sjukdom och död gjorde henne också till en banbrytande författarinna inom sin genre.

<b>Bryta med könsroller</b>
Astrid Lindgren gav oss framför allt kvinnliga sagoförebilder, något som det annars sannerligen inte finns för många av. Kajsa Kavat, Lotta på Bråkmakargatan, Madicken, Ronja Rövardotter och Pippi Långstrump är alla tjejer med skinn på näsan. Kajsa klarar av karamellförsäljningen själv när mormor är sjuk. Madicken påstår sig våga allt och tror sig kunna flyga. Både Lotta och Ronja rymmer hemifrån. Ronja har sedan en stor uppgörelse med sin far där han tvingas acceptera Birk. Pippi Långstrump gör allt hon vill och vare sig bovar, poliser eller barnavårdsnämndens inspektörer kan förändra det. Alla vi barn i Bullerbyn är pojkar och flickor som leker tillsammans på nästan samma villkor. Alla är vänner och de gör det mesta tillsammans. Likaså är det med de äldre flickorna och pojkarna på Saltkråkan.
Detta att bryta med traditionella könsroller; låta tjejer vara starka och modiga, att pojkar och flickor är mer ika än olika och hur som helst alldeles jämlika, gör definitivt Astrid Lindgren till normbrytande. Tack Astrid för detta. Även om Horace Engdahl inte förstod storheten i detta så gjorde jag och många med mig det.

<b>Levande vän </b>
Även om Astrid Lindgren aldrig fick Nobelpriset i litteratur, så fick hon våra hjärtan och vår läslust. Med Emil, Rasmus, Skorpan, Karlsson på taket och Tjorven som huvudrollsinnehavare är det inte svårt att få barn att läsa eller lyssna uppmärksamt.
Astrid Lindgren blev en levade vän för flera generationer och mängder av nationaliteter genom sina böcker. Hennes böcker är lika omtyckta, vällästa och utlånade på bibliotek idag som tidigare. Astrid Lindgren kommer därför att fortsätta att vara en vän för många kommande generationer och genom sina böcker fortsätta att leva.
Så Astrid Lindgren är inte död - hon är lika livskraftig som någonsin.
Läs mer om