<I>Ledare:</I> Syndabocken
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Med en framgångsrik personförändring så hoppas moderaterna kunna ta sats inför nästa val. Men det snabba utlysandet av en extra stämma i november och bunkergängets avgång blir också ett sätt för Lundgren att sitta kvar. Nu framstår Unckel som syndabock alternativt ansvarstagande. Oavsett hur det tolkas så ser de moderata väljarna och medlemmarna att det händer någonting. Kanske skonas därmed partiledaren och Unckel nästintill avgår i Lundgrens ställe. Om ungdomsförbundet hade hoppats att Lundgren ändock skulle lämna ordförandeposten så finns alltså risken att den strategin börjar gå fel. Lundgren och den mindre ledningskretsen i verkställande utskottet har tagit kommandot även i frågan om "utrensningar".
<b>Hårt kritiserat</b>
Per Unckel har varit en av moderaternas främsta företrädare under lång tid. Unckel har varit ordförande i ungdomsförbundet, partistyrelseledamot, partisekreterare, utbildningsminister, gruppledare i riksdagen och partiprogramsmakare. Per Unckel arbetade fram det senaste idéprogrammet "På tröskeln till mänsklighetens bästa tid" Unckel stod också bakom det hårt kritiserade programmet "Land för hoppfulla" som lades fram för några år sedan och som folkpartiet ser ut att ha tagit stora intryck av.
Valrörelsens sista vecka präglades av den stora debatten om rasism i de moderata valstugorna med anledning av det avslöjande reportaget i "Uppdrag granskning" Per Unckel var den moderatföreträdare som fick ta debatten istället för partiledaren. Bo Lundgren skulle skonas med tanke på närheten till valdagen. Men Unckel klarade inte debatten särskilt väl. Tvärtom väckte det än större avsky när Unckel försökte förklara och skylla över rasismen på en misslyckad integrationspolitik. Om Unckel nu får möjlighet att göra någonting bortom partipolitik och riksdagsarbete så är det troligt att Unckel också lämnar riksdagen innan mandatperiodens slut.