Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Syndabocken

Foto:

Norrköping2002-09-19 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Så snart det på valkvällen stod klart att moderaterna gjort ett rekordstort väljartapp och uruselt valresultat så började den interna kritiken vina. Moderata ungdomsförbundet var strategiska och krävde i första hand inte Lundgrens avgång vilket kan upplevas som hårt redan på valnatten. Att kräva partiledarens omedelbara avgång kan också avfärdas som en lättsinnig lösning på ett symptom istället för problemets kärna. Däremot krävde MUF att det gamla "bunkergänget" som även Lundgren omgivit sig av måste avgå. Bunkergängets frontfigurer är i första hand Per Unckel och Gunnar Hökmark. Unckel har nu tagit konsekvenserna av kritiken och moderaternas usla valresultat. Han lämnar därför posten som moderaternas gruppledare i riksdagen och sin plats i partistyrelsen. Därmed har kvasten börjat gå och fler framträdande personer kommer att lämna sina positioner inom moderaterna. Gunnar Hökmark borde vara en av de främsta i tur.
Med en framgångsrik personförändring så hoppas moderaterna kunna ta sats inför nästa val. Men det snabba utlysandet av en extra stämma i november och bunkergängets avgång blir också ett sätt för Lundgren att sitta kvar. Nu framstår Unckel som syndabock alternativt ansvarstagande. Oavsett hur det tolkas så ser de moderata väljarna och medlemmarna att det händer någonting. Kanske skonas därmed partiledaren och Unckel nästintill avgår i Lundgrens ställe. Om ungdomsförbundet hade hoppats att Lundgren ändock skulle lämna ordförandeposten så finns alltså risken att den strategin börjar gå fel. Lundgren och den mindre ledningskretsen i verkställande utskottet har tagit kommandot även i frågan om "utrensningar".

<b>Hårt kritiserat</b>
Per Unckel har varit en av moderaternas främsta företrädare under lång tid. Unckel har varit ordförande i ungdomsförbundet, partistyrelseledamot, partisekreterare, utbildningsminister, gruppledare i riksdagen och partiprogramsmakare. Per Unckel arbetade fram det senaste idéprogrammet "På tröskeln till mänsklighetens bästa tid" Unckel stod också bakom det hårt kritiserade programmet "Land för hoppfulla" som lades fram för några år sedan och som folkpartiet ser ut att ha tagit stora intryck av.
Valrörelsens sista vecka präglades av den stora debatten om rasism i de moderata valstugorna med anledning av det avslöjande reportaget i "Uppdrag granskning" Per Unckel var den moderatföreträdare som fick ta debatten istället för partiledaren. Bo Lundgren skulle skonas med tanke på närheten till valdagen. Men Unckel klarade inte debatten särskilt väl. Tvärtom väckte det än större avsky när Unckel försökte förklara och skylla över rasismen på en misslyckad integrationspolitik. Om Unckel nu får möjlighet att göra någonting bortom partipolitik och riksdagsarbete så är det troligt att Unckel också lämnar riksdagen innan mandatperiodens slut.
Läs mer om