Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Syna folkpartiets alternativ

Norrköping2002-01-22 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den nye skolministern mötte i söndags sin ivrigaste kritiker. Det är efter det mötet bara att konstatera; Persson har gjort ett mästerligt drag. Genom att byta Ingegerd Wärnersson mot Tomas Östros så är socialdemokraternas akilleshäl desarmerad. Skolpolitiken får gärna bli valets största fråga när Östros är ansvarigt statsråd. Med Östros kan skoldebatten bli tydlig och konstruktiv istället för att folkpartiet ska kunna ta billiga retoriska poäng i ett uppskruvat tonläge.
I SVT:s "Agenda" var visserligen Stockholms skolborgarråd Jan Björklund (fp) en skicklig retoriker, men istället för att oemotsagt svälja en svartmålning av skolan så gav Östros svar på tal.
Visst finns det elever som önskar betyg tidigare än åttonde klass, men det är inte betyg som krävs för att elever ska veta hur de förhåller sig till kursmål och kunskapskrav. Det går fortfarande att tala och skicka hem skriftlig information som inte är betyg.
När Björklund påstår att elever behöver betyg tidigare, kanske från femte klass - så beskriver Östros faran med att sortera ut barn och ge dem betyg redan i 11-års ålder. Socialdemokraterna vill inte avskaffa betygen, men folkpartiet vill införa dem tidigare vilket säger en del om deras politik. Skoldebatten i valrörelsen måste handla om att också syna det borgerliga utbildningsalternativet.
Läs mer om