<i>Ledare:</i> Svårtippad laguppställning
Den nya regeringen. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<b>EMU-kritiker framåt</b>
Befordringarna av Leif Pagrotsky och Margaretha Winberg var kloka. Winbergs nya position går i linje med att låta en erfaren minister avsluta sin tid i regeringen som vice statsminister. Det är också bra att renodla och ge större tyngd bakom jämställdhetsfrågorna. Genom Winberg får EMU-motståndarna en tung position som visar att både EMU-förespråkare och kritiker hör hemma i en socialdemokratisk regering. Leif Pagrotsky har varit en av de bästa i den avgående regeringen och det var naturligt att ge honom den viktiga positionen som näringsminister. Leif Pagrotskys klara EMU-motstånd kan dessvärre väcka viss oro. Det innebär reallönesänkningar för löntagarna samt är osolidariskt gentemot grannländerna att devalvera kronan, men delar av framför allt den traditionella basindustrin är nöjd med en självständig penningpolitik och möjligheten att delvalvera. Men den nye näringsministerns negativa inställning till euron kan väcka misstroende hos stora delar av näringslivet som har stora förhoppningar kring ett svenskt EMU-medlemskap.
EMU-kritikerna får förstärkningar och flyttar alltså fram sina positioner i regeringen. Samtidigt utsåg Person igår Sveriges EU-ambassadör Gunnar Lund som biträdande finansminister. Lund är varm EMU-vän och ska förbereda ett svenskt medlemskap i valutaunionen. Talande för Perssons egen inställning är att han höll på att glömma att tillägga "beroende förstås av hur utslaget blir i folkomröstningen"...
<b>Konsumenternas röst</b>
Konsumentperspektivet förstärks när konkurrensverkets generaldirektör Ann-Christin Nykvist tar över konsumentfrågorna och jordbruksdepartementet. En annan variant skulle varit att konsumentfrågorna placerats med folkrörelse, idrott och demokratifrågorna. Men demokratifrågorna stannar på justitiedepartementet dit Sahlin kommer med integrations- och minoritetsfrågorna. Det var 1998 som Göran Persson placerade demokratifrågorna i Britta Lejons portfölj på justitiedepartementet tillsammans med förvaltning- och grundlagsfrågor.
Det har inneburit att demokratidebatten fokuserat på formalia som skilda valdagar, ersättning för förtroendevalda, öppenhetslagstiftning etc. Såväl integrationen som demokratifrågorna behöver tyngdpunkt på folkrörelseperspektivet. Dessvärre måste integrationsdebatten i dagsläget främst handla om att undanröja diskriminering på arbetsmarknaden. Att Sahlin och integrationsfrågorna lämnar näringsdepartementet får inte innebära att småföretagarperspektivet och diskrimineringen på arbetsmarknaden tappar i fokus.
<b>Otydlig ansvarsfördelning</b>
Göran Persson glömde förhoppningsvis endast av en slump att presentera regeringens yngsta och enda välprofilerade förnyare bland de nya statråden på gårdagens presskonferens. Lena Hallengren är från Kalmar, SSU:s förbundssekreterare sedan 1999 och 29 år gammal. Som utbildad lärare och väl insatt i kommunpolitiken blir Hallengren övertygande som biträdande utbildningsminister. Men ansvarfördelningen mellan Hallengren med ansvar för förskolan och Berit Andnor som barn- och familjeminister på socialdepartementet är långt ifrån tydlig. Det andra riktigt unga statsrådet och ytterligare en skåning i regeringen, Morgan Johansson, får också en nyskapad post som spänner över flera områden. Morgan ska i socialdepartementet ansvara för folkhälsofrågor, medan LO:s förre detta avtalssekreterare Hans Karlsson som arbetslivsminister på näringsdepartementet ska arbeta för att få ner sjukskrivningstalen.
Det mest förhandstippade statsrådet Pär Nuder får mycket att göra när arbetet på de olika departementen ska samordnas. Lyckligtvis är Nuder också den mest förberedda och insatta personen inför arbetet på sin nya statsrådspost.