<I>Ledare:</I> Styrkebesked!
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Samtidigt som de flesta partier har problem med att rekrytera unga medlemmar och har en hög koncentration av 40-talister bland de förtroendevalda, så kan socialdemokraterna i Norrköping göra tvärtom. Partiet har gett uppdraget att leda Norrköpings kommunstyrelse till Mattias Ottosson innan han fyllt 30 år.
Vilket häftigt styrkebesked!
<b>Nytänkande</b>
Eva har redan deklarerat att det vankas nytänkande "Vi tänker inte fortsätta i gamla fotspår, utan vill bryta upp invanda strukturer, både vad gäller uppdelning av olika ansvarsområden inom politiken och även när det gäller arbetstiden, där vi vill få tid över för familj och fritid också." Med tanke på Jan-Olov Johnson beslut att lämna heltidspolitiken är denna deklaration nödvändig. Endast partierna och de förtroendevalda själva kan sätta gränser och förändra villkoren för att vara politiker. Att våga stänga av telefonen, be människor återkomma imorgon om de ringer på hemtelefonen kvällstid, samt boka in lediga dagar varje månad är inget tecken på oengagemang. Politiker ska vara utåtriktade och tillgängliga. För att orka det måste det finnas frizoner, tillfällen att få vara i fred och umgås med familjen. Politiker med stressymptom, sömnproblem eller en uppslitande skilsmässa, blir inga politiker med arbetsglädje.
<b>Oppositionen butter </b>
Moderata oppositionsrådet Jörgen Rundgren hade som väntat inga positiva överord om de nya kommunalråden. Rundgren har synpunkter på att nyvalen är unga och fortfarande så oerfarna: "Det känns märkligt att socialdemokraterna förbigår alla rutinerade politiker som man har tillgång till och istället satsar på två oprövade kort." Därigenom slår Rundgren fast att rutin kommer med ålder och att endast erfarenhet från andra heltidsuppdrag inom politiken kan räknas. Ingen hade förstås förväntat sig att Rundgren skulle applådera över den nya situationen. Moderaterna får nu två nya unga krafter som brinner för politik att slåss mot i valrörelsen. Därmed är maktskiftet ännu längre borta och Rundgrens min än trumpnare.
"Sedan är det ju också så att varken Ottosson eller Andersson sitter i kommunfullmäktige, vilket gör det här valet ytterligare lite märkligt", tycker Jörgen Rundgren.
Men två av fyra kommunalråd sitter i fullmäktige. Ottosson och Andersson har möjligheter att delta i de fullmäktigedebatter som krävs. I övrigt är den socialdemokratiska fullmäktigegruppen fullt kapabla att hantera frågor och diskussioner själva precis som tidigare.
Att sitta tysta, inte känna något eget ansvar och vänta på att gruppledaren eller kommunalråden tar alla debatter - så kanske det fungerar inom oppositionen. Men det är verkligen ingenting eftersträvansvärt. Visa upp mångfalden, förvalta folkets förtroende och delta mer i debatten, är snarare en uppmaning till fullmäktigeledamöterna. För att detta ska vara möjligt och att alla fullmäktigeledamöter ska känna ett ansvar att delta i debatten måste kommunalråden uppmuntra andra att gå upp i talarstolen istället för att alltid ta ordet själv.
Gunnel Gennebäck satt förövrigt inte heller i kommunfullmäktige. Gennebäck kunde göra ett utmärkt arbete i alla fall. Det var knappast hennes avsaknad av fullmäktigeplats som tvingade henne att avgå...
<b>Grattis! </b>
Även om de politiska motståndarna inte står i kö för att gratulera de nya kommunalråden så kan Folkbladets ledarredaktion göra det. Det är en styrka och enbart positivt att partiet gett förtroende till en 60-talist och en 70-talist att bli kommunalråd.
Anpassa er inte till någon föreställd norm och dölj inte er ungdom. Kraven och förväntningarna på er kommer att vara lika höga som på vilka som än blivit föreslagna. Hitta er egen stil, stöd varandra och håll fast vid arbetsglädjen. Kör hårt och vinn valet!