<I>Ledare:</I> Sten-dum
Nu är han sverigedemokrat. Men tidigare var Sten Andersson riksdagsman för moderaterna. De främlingsfientliga åsikterna har han burit med sig längre än så, skriver Folkbladets Erika Ullberg i dagens ledare. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
Bekanta åsikter
Officiellt har det för moderaterna inte varit något val huruvida man accepterar rasism i partileden eller inte. Den officiella retoriken har dessvärre inte hängt samman med vad allt för många företrädare tyckt och sagt. Moderaterna har haft Sten Andersson som riksdagsledamot sedan 1983. Sten Andersson var toppkandidat för Sverigedemokraterna i höstens val. Men det var ju så sent som i valet 1998 som han återvaldes som moderat riksdagsledamot. Sten Anderssons främlingsfientliga åsikter har varit bekanta betydligt längre än så.
Den förre Muf-ordföranden Thomas Idergaard skrev följande i Moderna Tider 1999:
?Kanske har den moderata ledningen tyst accepterat bigotteriet bland vissa av de egna gräsrötterna? Kanske tycker man inte att det skadar att man genom till exempel Sten Andersson har en öppning till brunt anstrukna väljargrupper, och att man via honom kan göra fisketurer i grumliga vatten?? Nu är Sten Andersson inte längre företrädare för moderaterna. Men efter det avslöjande TV-reportaget i ?Uppdrag granskning? har alla fått det bekräftat att Sten Andersson har många kamrater kvar på lokal nivå.
Alla företrädare för moderaterna med främlingsfientliga åsikter blev förstås inte avslöjade i ?uppdrag granskning?. Antalet moderater som avslöjades i TV-reportaget sänder tyvärr en signal hur många partiföreträdare det kan röra sig om med liknande åsikter som inte blivit avslöjade med dold kamera. Endera accepterar moderaterna att partiet rymmer många företrädare på framför allt lokal nivå med främlingsfientliga åsikter. I annat fall måste man öppet deklarera att dessa medlemmar och väljarsympatisörer inte har någonting kvar i partiet att hämta. Moderaternas dilemma är förstås att de företrädare som blivit kända att hysa främlingsfientlighet får stort väljarstöd. I kommuner runt om i Sverige så fick mer eller mindre öppet främlingsfientliga och rasistiska moderatkandidater många personvalskryss.
Inte förneka
Moderaterna kan förstås hävda att det rör sig om ett mycket litet antal enskilda personer som har främlingsfientliga åsikter. De kan också mycket riktigt påpeka att dessa åsikter återfinns inom andra partier. Men moderaterna bör inte förneka eller försöka översläta sitt problem med främlingsfientliga företrädare. Det finns många moderater som tycker att situationen är avskyvärd. För deras och trovärdighetens skull måste moderaternas ledning på nationell, regional och lokal nivå ta tag i problemet.