Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Sprickor i borgarnas skyltfönster

Norrköping2001-12-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I valet 1998 blev det borgerliga valsegrar i Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Utifrån dessa tre stora och mäktiga regioner skulle grunden för det nationella maktskifte byggas. Under moderat ledning skulle man i regionerna skapa tre skyltfönster som var tillräckligt vackra för att locka väljarna att rösta fram Bo Lundgren och de övriga borgerliga partiledarna till ministertaburetterna i valet nästa höst.
Mest framträdande i debatten har det moderata styret i Stockholm kommit att bli. I brist på en ordentlig opposition i riksdagen har regeringen fått leta upp sin ideologiska huvudmotståndare i Stockholms stad och landsting. Utförsäljningarna av gemensam egendom, skattesänkningarna som betalats av neddragningar på det sociala området och privatiseringarna av välfärden leder till ökade klyftor och nya orättvisor. Den politiken står i bjärt kontrast till det samhälle som socialdemokraterna vill skapa. Det systemskifte som de borgerliga i riksdagen säger sig vilja genomföra kan beskådas i sin praktik i huvudstaden. Det är därför inte särskilt märkligt att den socialdemokratiska partiledningen valt att rikta in sin kritik mot Cedersköld och Ledél snarare än att ta debatten med en lam Lundgren och en trött Tobisson.

<b>Skyltfönster krackelerar</b>
De moderatledda borgerliga skyltfönstren börjar emellertid att krackelera.
I Västra Götaland tog det inte mer än ett och ett halvt år innan det moderata stjärnskottet Cecilia Widegren tvingades lämna in som regionstyrelsens ordförande. Protesterna mot det moderata styret var starka från medborgare, sjukvårdspersonal och den politiska oppositionen.
När folkpartiet och centerpartiet inte längre kunde ställa upp på det systemskifte som moderaterna och kristdemokraterna ville driva igenom bildade man istället en ny majoritet tillsammans med socialdemokraterna.
Bytet tycks ha varit lyckosamt. Med en socialdemokratisk ledning har den politiska turbulensen lagt sig och ekonomin har förbättrats.
Värre är det i de två regioner där moderaterna fortfarande styr. I en ny stor revisionsrapport från Komrev får de skånska regionpolitikerna mycket hård kritik. Revisorerna befarar att politikerna är på väg att helt tappa kontrollen över Skåneregionens miljonunderskott och hävdar att de närmaste årens planer bygger på rena glädjekalkyler. Komrevs revisorer har förgäves sökt efter en strategi för hur regionpolitikerna tänkt sig att bromsa de ökade kostnaderna, öka skatteintäkterna och eliminera underskotten.

<b>Utförsäljningar och entreprenader</b>
Liknande ekonomiska problem har landstinget i Stockholms län. Ralf Ledél driver sitt landsting med ett underskott i tremiljarderklassen och skyller alla ekonomiska problem på utjämningssystemet. Några tankar på att anpassa verksamheten efter plånboken finns inte och att höja skatten är givetvis otänkbart i Ledéls föreställningsvärld. I stället fortsätter man glatt systemskiftet i vården med utförsäljningar och entreprenader.
De regionala skyltfönstren har således inte blivit så vackra som de borgerliga partierna hoppades på för tre år sedan. Här finns istället inslag av allt det som de socialdemokratiska partistrategerna drömmer om.
Privatiseringar som slagit fel, skattesänkningar som givit stora budgetunderskott och borgerliga partier som inte lyckas hålla sams internt. Det som skulle bli ett vinnande kort i valet nästa år ser ut att ett rejält problem.
Läs mer om