Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Söndrade vi falla

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-06-15 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nedgången i telecombranschen har resulterat i att tusentals människor förlorat sitt arbete. Östergötland har drabbats hårt av Ericssons nedskärningar och nu senast när Viasystems halverar sin personalstyrka.

<b>Utsortering </b>
Företagsledningen på Viasystems har genomfört en skriftlig förfrågan till de anställda huruvida de kan arbeta 12-timmars skift ganska snart, senare eller aldrig. Den skriftliga förfrågan avslutas med "Jag är medveten om att mitt svar kommer att ligga till grund för bemanningen i den nya organisationen". Men de anställda som, trots det förtäckta hotet om uppsägelse, inte har någon möjlighet att arbeta sådana tider har kunnat välja på att ljuga eller ärligt berätta att sådana arbetstider är omöjliga. Den skriftliga förfrågan har felaktigt kallats för en enkät, men i verkligheten har det varit ett utsorteringssystem. Enkäter är fördelaktigt anonyma. Det de anställda på Viasystems fyllt i är snarare sin egen uppsägelse.
Företagsledningen har utifrån svaren sett vilka de har råd och möjlighet att ha kvar. Facket har tillsynes sedan godtagit detta rakt av och suttit tysta eftersom de annars varit rädda att ingen skulle ha jobbet kvar. Dessutom tillägger de "Kan man inte ställa upp på dessa tider finns inget jobb" och låter ungefär som vad VD:n som vägrar uttala sig skulle kunna tänkas säga.
Ensamstående kan inte arbeta på de nya 12-timmars skiften på Viasystems och helt plötsligt verkar det finnas ett samförstånd mellan fack och arbetsgivare om att det är de anställda som ska sorteras ut istället för att förändra arbetstiderna. Sedan när ger facket klartecken att avskeda ensamstående? Kan inte ensamstående, gravida, äldre eller arbetsskadade längre lita på facket när de blir diskriminerade?

<b>Inget motstånd</b>
Det är Viasystems företagsledning som genomfört den skriftliga förfrågan och det är företaget som sedan vill sortera ut och avskeda anställda. Boven i dramat är således företaget, men vart är motståndet?
Det finns en anledning till att facket behövs på arbetsplatsen. Lokala förhandlingar kan vara mycket bra, men i det här fallet kan knappast de anställda känna sig nöjda med resultatet. Att fackklubben gått med på att hålla information hemlig, samt frångå turordningslistan utifrån den högst anmärkningsvärda skriftliga förfrågan, är inga små beslut . Fackklubben ska ta strid för medlemmarnas bästa i första hand och enligt rådande uppgifter är det tveksamt om så varit fallet.
Om facket alltid gick med på arbetsgivarnas krav för att "annars får ni inga jobb" så skulle vi inte ens ha 8 timmars arbetsdag.
Läs mer om