Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Sommarjobb - plågojobb?

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2001-06-19 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Skolan är slut och sommarlovet har startat. Därmed har många ungdomar börjat på sina sommarjobb. Istället för lata dagar i en solstol eller framför datorn, beroende på vädret, så är det dags att tjäna pengar. Hur mycket ungdomarna tjänar skiljer sig dock kraftigt. Likaså arbetsvillkor och arbetsmiljö. Tyvärr förekommer det att ungdomar blir utnyttjade på sina sommarjobb.
"Facket i sommarland" är ett LO-projekt som påbörjades redan under 70-talet. Syftet är att upplysa ungdomar om deras rättigheter på feriearbete. Ett 020-nummer är öppet 8-18 varje vardag under juni, juli och augusti dit unga människor kan ringa och ställa frågor om vad som helst gällande sommarjobb. Vikten av anställningsbevis är en av de saker som de som svarar i telefonen vill understryka. Det finns flera skräckexempel då ungdomar muntligt blivit lovade jobb och börjat provjobba, men sedan inte fått vare sig lön eller arbete. Utan anställningsbevis står ord mot ord och ungdomar kan få mycket svårt att hävda sig.

<b>Arbetsplatsbesök</b>
"Facket i sommarland" består även av utåtriktade kampanjer och arbetsplatsbesök. I Östergötland kommer kampanjen att pågå under två veckor. Första veckan är 2-6 juli och då besöks bland annat Finspång, Rejmyre, Motala, Skärblacka och Vikbolandet. En heldag ska även tillbringas på Kolmårdens djurpark där samtliga säsongsanställda, samt besökare ska få möjlighet till facklig information. Den andra veckan är 16-20 juli då bland annat Vadstena, Kisa, Ödeshög, Åtvidaberg, Valdemarsvik och Söderköping ska besökas med en husbil som samlingspunkt.
Framför allt kommer de arbetsplatser som troligt saknar egen fackligt verksamhet att besökas. Typiska sommarjobb för ungdomar är jodgubbsplockning, glassförsäljning, uteserveringar eller annan säsongsverksamhet. Dessa verksamheter kan också bedrivas av arbetsgivare som inte känner till sommarjobbarnas rättigheter. "Facket i sommarland" är därför ett sätt att åka ut och informera både ungdomar och arbetsgivare.

<b>Obetalt arbete </b>
Ungefär 4-8 personer kommer att följa med på arbetsplatsbesöken varje dag. Nästan alla LO-fackförbund brukar ställa upp och följa med. SSU som är både socialdemokraternas och LO:s ungdomsförbund brukar också delta i arbetet. Dessa politiskt aktiva unga får dock inget betalt. LO-distriktet i Östergötland vill att SSU:arna, som själva har andra sommarjobb eller är lediga, ideellt ska följa med "Facket i sommarland". Nog är SSU-medlemmar vana att arbta gratis, men även dessa unga behöver pengar när studiemedlen tagit semester. Och när unga ska upplysa unga om deras sommarjobbsrättigheter vore dt tacknämligt om LO själv visade väg och välvilja.

Läs mer om