<I>Ledare:</I> Sluta bedyra enighet
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Detta uttalande fick ett annat socialdemokratiskt kommunalråd att gå i taket. Samma dag som artikeln publicerades så skickade Christer Nilsson ett hastigt författat pressmeddelande till tidningen. Där fastslogs att antalet friskolor i Norrköping definitivt inte behöver öka. Friskolornas sprängkraft som politisk fråga var tydlig likväl som oenigheten inom socialdemokraterna. Detta var förstås inte moderaterna sena att utnyttja. Johnny Zackrisson skrev en insändare och påpekade den uppenbara ideologiska klyftan inom socialdemokraterna. Är det någonting som socialdemokrater inte gillar så är det antydningar om sprickor inom partiet. På gårdagens debattsida kunde vi därför läsa ett gemensamt uttalande kring hur överens herrarna är och hur partiet i Norrköping ställer sig till friskolor.
<b>Driftsform är sekundärt</b>
Ett sådant klargörande trodde jag var överflödigt. I artikeln den 21/2 så förklarar Mattias Ottosson mycket tydligt att målet är en bra utbildning för alla elever. Skolans driftsform är sekundärt. Dock påpekar Ottosson att de friskolor som finns inte ska vara vinstdrivande, samt att kommunens insyn och inflytande över friskolor bör stärkas. Men med dessa invändningar är han alltså ingen motståndare till friskolor. (Till och med Lotta Andersson från vänsterpartiet uttalar sig i Folkbladet den 21/2 positiv till friskolor med annan pedagogik och som inte delar ut vinst till privata aktieägare.)
Trots att Mattias Ottosson var så tydlig i sitt ställningstagande så var alltså Christer Nilsson tvungen att skicka ett pressmeddelande och påpeka sin avvikande inställning. När sedan de politiska motståndarna påpekar vilken klyfta det verkar finnas inom socialdemokraterna så känner sig Nilsson och Ottosson tvungna att på gårdagens debattsida berätta hur överens de är. Egentligen.
<b>Erkänna spännvidden</b>
Men endera så är man överens och då brukar inte pressmeddelanden gentemot vad kommunalrådskollegan sagt vara nödvändigt. Eller så erkänner man att två personer som ändå kan respektera varandra och samarbeta, faktiskt tycker olika i vissa saker. Grunden är man överens om, men det måste vara accepterat att erkänna spännvidden av åsikter gällande vissa frågor. Det socialdemokratiska partiet är minst sagt inte enigt i alla skolfrågor och i synnerhet inte gällande friskolorna. Att viss åsiktsskillnad då också förekommer bland kommunalråden i en kommun är ganska naturligt och i grunden positivt.
För visst finns det saker som Mattias Ottosson och Christer Nilsson inte är överens om. Kommunal beslutande- eller vetorätt vid etablering av nya friskolor i kommunen är en sådan fråga. Istället för att bedyra sin enighet vore det intressant att höra det utvecklande samtalet kring detaljerna som man inte är överens om.