<I>Ledare:</I> Själv(s)äkerhet kan straffa sig
Göran Persson var suverän som straffläggare på parken igår. Om de borgerliga på riksnivå hade gjort som i Norrköping och formerat valkoalition, så hade det nog också blivit riktig match i valrörelsen. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
På detta sätt snabbrecenserade statsministern de föregående och den pågående valrörelsen när han igår besökte Norrköping. Att Göran Persson är rädd för att människor ska behandla valet som avgjort är förståeligt. Självsäkerhet och förnöjsamhet riskerar att ge ett lågt valdeltagande och då kan det gå illa för socialdemokraterna. Men det hade förstås funnits anledning till än större rädsla om det såg ut som att moderaterna skulle få driva igenom sitt systemskifte med en kombination av skrotad arbetsrätt och extrema skattesänkningar.
<b>Fyra lucior</b>
Socialdemokraterna ska göra en lika helhjärtad valrörelse som vanligt och några tendenser på annat finns definitivt inte. Men visst vore det roligare om de fick ta strid mot ett tydligt regeringsalternativ.
Göran Persson gjorde en rolig liknelse i gårdagens tal på S:t Olofsskolan. När hans barn gick på förskolan i Katrineholm så fick alla som ville vara lucia.
Idag står det fyra borgerliga partiledare och drar i luciakronan. Men till skillnad från luciatraditionen på dagis är det bara en som kan bli statsminister.
<b>Borgerlig valkoalition</b>
Om de borgerliga hade lyckats formera ett helt luciatåg så tror Göran Persson att det skulle blivit en ordentlig match i valet. Persson efterfrågade igår vilka kandidater som finns till finansminister och utrikesminister i en borgerlig regering. Det är en mycket relevant fråga att få veta om centern eller moderaterna, som står så långt ifrån varandra, skulle dominera på dessa centrala positioner.
De borgerliga i Norrköping har lyckats med det som de borgerliga kamraterna på riksnivå inte har klarat av. Moderaterna, folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna har idag en gemensam valupptakt. De har också samverkat och skickat ut valsedlar i samma kuvert som en gemensam programförklaring. Visserligen återstår det många prioriteringar och sakfrågor där det är oklart vilken gemensam politik som gäller. Men det viktigaste är gjort; de har visat att de är kapabla att diskutera sig fram till gemensamma lösningar.
<b>Varsin valrörelse</b>
De borgerliga partierna i Norrköping bedriver varsin valrörelse i hopp om ökat väljarstöd, men de är också överens om att det är tillsammans som de vill och har chansen att byta ut det socialdemokratiska styret i Rådhuset.
Moderaterna lovar exempelvis en skattesänkning, men i det gemensamma programmet har de borgerliga enats om formuleringen: "Kommunalskatten ska sänkas så fort ekonomin har stabiliserats". På frågan om vem som skulle bli kommunstyrelsens ordförande så svarar åtminstone Jörgen Rundgren utan att tveka han själv.
Huruvida de borgerliga verkligen har chansen att bilda majoritet i Norrköping efter valet är ytterst tveksamt. Men oavsett valresultat så gör de onekligen allt de kan i valrörelsen för att försöka. Bo, Alf, Lars och Maud borde ha lärt av Jörgen, Hans, Kristin och Margaretha. Då vore förutsättningarna större att Göran Persson skulle känt att en riktig match - och inte bara straffsparkar - pågick i valrörelsen.