Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<i>Ledare:</i> Schweiz är inte något föredöme

Erika Ullber

Erika Ullber

Foto:

Norrköping2002-08-02 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Miljöpartiet inledde igår sin valspurt i invandrartäta området Bergsjön i Göteborg. Att fokusera på demokrati och integrationsfrågor är helt rätt. I tider då främlingsfientliga krafter påmint om sin existens även i Sveriges politiska utkanter är det viktigt att de etablerade partierna manifesterar sina värderingar.
Miljöpartiets företrädare är kloka när de kopplar samman integration med demokrati och alla invånares rätt till inflytande. Men partiets vurmande för mer folkomröstningar i Sverige är inget som skulle skapa ett bättre samhällsklimat.

<b>Direktdemokrati</b>
Miljöpartiet är likt majoriteten av övriga partier bekymrade över minskat valdeltagande och risk för större utanförskap. På en presskonferens under Almedalsveckan på Gotland presenterade miljöpartiet sina idéer för att utveckla och stärka demokratin. Mer direktdemokrati anser Sveriges yngsta riksdagsparti vara det naturliga steget. Miljöpartiet förespråkar bland annat initiativrätt på lokal och nationell nivå, medborgerlig motionsrätt och beslutande folkomröstningar. Om minst fem procent av befolkningsunderlaget på kommunal- eller riksnivå så kräver, ska en beslutande folkomröstning hållas. Men att se Schweiz och fler folkomröstningar som en förebild är obegripligt.
Politiken har både till uppgift att följa och leda folkviljan, men miljöpartiet negligerar politikens normbildade ansvar. Beslutet att inte längre diskriminera homosexuella par från adoptionsprövning är ett beslut som miljöpartiet stödde i riksdagen. Om några år kommer antagligen de flesta att se detta som naturligt och kristdemokraternas invändningar idag som hiskeligt avlägsna. Men vilket utslag tror miljöpartiet det hade blivit om frågan avgjorts i en folkomröstning?
Folkomröstningar bör användas sparsamt, inte minst för att behålla deras särskilda karaktär. Fler omröstningar riskerar dessutom att ytterligare minska intresset och valdeltagandet i de allmänna valen. Att devalvera den representativa demokratin till förmån för fler folkomröstningar är inte rätt väg för att stärka demokratin långsiktigt.

<b>16 år och rösträtt</b>
Miljöpartiet vill sänka rösträtten till 16 år på samtliga politiska nivåer. Sänkt rösträttsålder i kommunal- och landstingsvalen borde absolut utredas. Ungdomars politiska intresse måste främjas för att stärka demokratin. Att fler gymnasieelever får möjligheten att rösta under perioden de kan diskutera och lära sig mer om politik på gymnasiet vore önskvärt. Men att rösta i riksdagsvalet där frågor som försvars- och utrikespolitik avgörs är en annan sak.
Åtminstone bör de som förespråkar sänkt rösträttsålder även i riksdagsvalen rimligen förespråka även sänkt myndighetsålder. Om en person har rätt att rösta i de allmänna valen vid 16 års ålder så måste personen anses myndig vid denna ålder. En fortsatt myndighetsålder två år efter det att rätten att rösta infallit vore extremt ologiskt. Men det tycker inte miljöpartiet. Som vanligt är det lätt att utläsa inledningsvis goda tankar, men omöjligt att förstå slutsatser och färdiga förslag i mångt och mycket av det miljöpartiet föreslår.
Läs mer om