Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Rödgrön glädje i Tyskland

Foto:

Norrköping2002-09-24 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Till alla socialdemokrater i Europas glädje blev Gerhard Schröder kvar som förbundskansler i Tyskland. På ett tidigt skede i valrörelsen förutspådde många att de tyska socialdemokraterna skulle förlora söndagens val. Schröder skulle ersättas av Stoiber. Men då kom regnet och översvämningskatastrofen vilket Schröder hanterade mycket statsmannalikt, handlingskraftigt och med stor medkänsla. Popularitetssiffrorna steg. Därefter började USA:s vapenskrammel. Schröder slog fast i tal efter tal att Tyskland inte ska följa USA på krigarstråt i Irak. Att socialdemokraterna och miljöpartiet i regeringsställning innebar en kritisk röst mot amerikanska militärplaner gjorde väljarna än mer positiva. Stoibers övertag krympte. När den nu avgående justitieministern påstods ha jämfört Bush med Hitler höjdes dock många ögonbryn. Resultatet av den sista valveckan blev en extremt spännande och svårbedömd valutgång som stod sig tills rösterna var räknade på måndags morgonen. Att det nervkittlade jämna upploppet gav grönt ljus till en fortsatt röd-grön regering är till glädje för alla röda krafter inom EU. Den europeiska unionen behöver fler socialdemokratiska röster på framtida minister- och toppmöten.

<b>Stor arbetslöshet</b>
Ett stort problem för Schröder är att de överordnade politiska målen är desamma idag som när han tog över efter valet 1998. Arbetslösheten är fortfarande mycket stor. Omkring fyra miljoner tyskar är arbetslösa. En ökad sysselsättning har länge varit det högst prioriterade målet. Schröder lovade att få ner arbetslösheten till 3,5 miljoner redan innan valet, men misslyckades. Att dra slutsatsen att det då vore bättre att ha gett Stoiber chansen att försöka är ytligt och oklokt. Socialdemokraterna har det bästa utgångsläget att fortsätta ett påbörjat mödosamt arbete och verkligen få bukt med Tysklands arbetslöshet.
Sverige kan statuera exempel att arbetslösheten kan pressas tillbaka utan att beröva människor sin anställningstrygghet. En flexibel arbetsmarknad är ett positivt laddat begrepp. Att sätta likhetstecken mellan eftersträvansvärd flexibilitet och slopad arbetsrätt är en dumdristig högerlogik.

<b>Ökad tillväxt</b>
Nyckeln för att pressa tillbaka arbetslösheten är att öka den ekonomiska tillväxten. Det är nivån på välfärd, utbildning och entreprenörskap som avgör den ekonomiska tillväxten - inte sänkta löner och försämrad anställningstrygghet. Genom en bra socialpolitik, förbättrad barnomsorg och ändrade normer kan kvinnors sysselsättningsgrad öka betydligt i förhållande till idag. Ett samhälle med låg kvinnlig förvärvsfrekvensen ger sämre förutsättningar för tillväxt och utveckling.
Att Tysklands ekonomi förbättras skulle ha stor betydelse också för övriga EMU-länder och inte minst för Sverige vars klart största handelspartner är Tyskland. Tyskland utgör en tredjedel av de tolv euroländernas ekonomi, samtidigt är den tyska tillväxten lägst inom EU.
Ett ekonomiskt välmående Tyskland med låg arbetslöshet och hög tillväxt var egentligen den viktigaste valfrågan i söndagens val. Förhoppningsvis kan Schröder snart bevisa att han tveklöst är bäst lämpad att leda landet till detta.
Läs mer om