<i>Ledare:</i> Pragmatism mot dogmatism
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Demoskops undersökning som publicerades i tidningen Finans & Vision denna vecka visar att vänsterpartiets väljarstöd fortsätter att sjunka. Enligt Demoskop har vänsterpartiet minskat med 2,7 procent på en månad och har nu endast 8,6 procent av väljarna bakom sig. För att göra ett valresultat den 15 september i nivå med förra valets 12 procent, så krävs en mycket framgångsrik valrörelse.
Samtidigt som väljarstödet har minskat har också vänsterpartiet glidit allt längre från socialdemokraterna och de övriga etablerade partierna. Kanske är det så att när vänsterpartiet framstår som "socialdemokraterna-fast-med-lite-mer-rättvisa" så lockas många väljare. Under budgetsaneringen efter krisåren på 90-talet så fångade vänsterpartiet upp många röster från socialdemokrater som var missnöjda med besparingar och nedskärningar. Nu har dessa väljare återvänt till socialdemokraterna.
<b>Radikalisering</b>
Under mandatperioden har vänsterpartiet istället radikaliserats och kommit allt längre ifrån de frågor som människor tycker är angelägna. Vänsterpartiet har fokuserat på problemfrågeställningar som för många redan är avklarade. Sverige ska ha marknadsekonomi i kombination med ett starkt välfärdssystem som är demokratiskt politiskt styrt och gemensamt finansierad, men verksamheten inte nödvändigtvis offentligt utförd. Om man är överens om detta är inte det viktigaste ägandefrågor, utan inflytandefrågor. Vänsterpartiet håller inte med. Därmed har vänsterpartiet gått i samma fälla som högern; det viktigaste för dem är inte välfärdens tillgänglighet och kvalitet, utan dess utförare och ägarförhållanden.
<b>Förbudspolitik</b>
När socialdemokraterna genomför förbättringar och talar om hur skolan och barnomsorgen ska bli ännu bättre, så talar vänsterpartiet om hur friskolorna måste begränsas och kapitalet demokratiseras. Vänsterpartiets profil med en liberal människosyn som framkommit exempelvis vid frågan om homosexuellas rättigheter riskerar nu att skymmas av en återgång till gammal förbudspolitik. Friskolor får maka på sig till förmån för enhetsskolan. Näringslivet ska återigen domineras av statens ägande. Övriga Europa får sköta sig själva och nationalstaten ska återta sin position inom en mängd områden.
<b>Klyftan vidgas</b>
Socialdemokraterna har på kongressen under det gångna året strykt portalparagrafen som talade om hur makten över produktionsmedlen ska läggas i hela folkets händer ur partiprogrammet. Det var en anpassning av teori och retorik till den verkliga politiken. Samtidigt har vänsterpartiet på sin senaste kongress beslutat att fokusera mera på ägandefrågor vilket i det korta perspektivet är en radikalisering.
Klyftan mellan pragmatism och dogmatism har vidgats.