<I>Ledare:</I> Politikens reträtt
Innehållet i Bo Lundgrens tal var fattigt, tycker Folkbladets ledarskribent Erika Ullberg. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK
Foto:
Ungmoderaterna skanderade hejarklacksramsor om "Bosse Lundgren är den bästa" och skrek "Ut med sossarna". Bo Lundgren presenterades som Sveriges nästa statsminister och äntrade scenen i ett öronbedövande jubel och konfettiregn. Men om inramningen var imponerande påkostad så var innehållet i Bo Lundgrens tal desto mer fattigt.
<b>Skattefixerad</b>
Bo Lundgren bemötte kritiken att han alltid framstår som fixerad vid skatterna. Att sänka skatterna är ett av de starkaste frihetsvapnen vi har, deklarerade moderatledaren. Det uttalandet säger mycket om moderaternas politik och analys om vad som ger människor förutsättningar till individuell frihet. Partiet har som bekant påstått att sänkta skatter till och med ger mer tid för kärlek och sex. Den retoriken haltar om möjligt än mer betänkligt.
Givetvis ska moderatledaren tala om frågor som ligger honom varmast om hjärtat, men en partiordförande måste visa prov på att vara en betydligt bredare allmänpolitiker än vad Lundgren gör. Såsom moderatledaren idag bedriver valrörelsen så framstår det som Lundgren återigen aspirerar på att bli Sveriges skatteminister och inte statsminister.
<b>Färre politiker</b>
Sänk skatten, öka valfriheten och minska politikernas makt är en sammanfattning av moderaternas ideologiska huvudpunkter. I synnerhet det sistnämnda, att avskaffa en stor del av de politiska uppdragen, är en ambition Bo Lundgren tydliggjort i helgen. Åtminstone en tredjedel av landets politiker kan försvinna enligt moderaterna. Makten ska som det heter överföras till medborgarna. De starka medborgarna klarar sig förstås alltid. Frågan är hur moderaterna med slopad arbetsrätt och en allmän politisk reträtt kan tro att människor ska få mer individuell frihet och lika villkor?
Dessutom riskerar politikerna med moderaternas förslag bli en ännu mer exklusiv och avvikande grupp människor i samhället. Antalet moderata förtroendevalda får när väljarna sagt sitt gärna vara betydligt färre än idag. Men för demokratin - att inte vara en avskärmad elit utan istället hinna jobba mer utåtriktat och få rätt till mer privatliv - måste antalet politiker tvärtom öka.