<I>Ledare:</I> Politik bland raukar
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Under industrisemestern och varma juli förknippas Gotland även med politiker. Framför allt med Olof Palme. Palme gjorde som många andra svenskar och tog färjan över till Gotland och sitt semestermål Fårö. De lokala socialdemokraterna ville ta tillvara tillfället och bad Palme att hålla ett tal i Almedalen.
I över 30 år har traditionen hållit i sig och de politiska talen i Visby är lika starkt rotade som valrörelsen.
<b>Fler seminarier</b>
Allt är visserligen inte likadant denna politikervecka som när Palme talade i slutet av 60-talet. Almedalsveckan har utvecklats från endast talarstolen i fokus till mer av seminarier och kringarrangemang.
Inför valet 1982 anordnade socialdemokraterna sitt första ekonomiska seminarium under Almedalsveckan. Det blev starten för allt fler seminarier och i år beräknas det sammantaget hållas över 30 stycken.
Det socialdemokratiska ekonomiska seminariet är fortfarande mycket välbesökt och hålls i dag på eftermiddagen av finansminister Bosse Ringholm under rubriken "Tid för rättvisa?".
<b>Stjernkvist tar över</b>
Något som har förändrats är partiledarnas intresse att tala i Visby. Carl Bildt valde att hålla sitt sommartal även valåret 1998 i Grisslehamn och Göran Persson föredrog Björkvik.
Den nuvarande moderatledaren Bo Lundgren befinner sig visserligen på Gotland i år, men Göran Persson skickar partisekreterare Lars Stjernkvist.
Göran Persson vilar nu ut efter det avslutande ordförandeskapet i EU under en välbehövlig semester. Ledigheten är även det officiella skälet att inte kommentera den pågående konflikten om mellanöstern som rasar mellan honom och Sten Andersson inom det socialdemokratiska partiet. Anna Lindh får hantera den känsliga utrikespolitiska diskussionen.
När det gäller talet i Almedalen så är det alltså norrköpings Stjernkvist som får ta över uppgiften vilket inte är någon nackdel när det gäller att tala om debatten inför partikongressen i november. Att Göran Persson inte kommer till Visby är dock mycket synd med tanke på publikintresse och den stora mediebevakningen som socialdemokraterna borde utnyttja.
Dryga året innan valet så sjunker partiet i opinionsmätningarna och uppvisar nästan 3 procent lägre stöd än katastrofvalet 1998.
<b>Centerökning </b>
Ett parti som inte sjunker i opinionsmätningarna och Almedalsveckans första talare är Maud Olofsson. Det är en centerledare med vinden i ryggen som ikväll kan äntra talarstolen.
Den senaste opinionsundersökningen från Temo gav centern ytterligare en knuff uppåt i kampen om väljarnas förtroende. 9,8 procent är den högsta siffran för partiet sedan september 1991 och nära dubbelt så högt som valresultatet 1998 på 5,1 procent.
Maud Olofsson kan vara mer än nöjd och kommer antagligen inte att avvika från sitt vanliga talarmanus när det gäller att tala ned den socialdemokratiska regionalpolitiken och markera sitt avstånd mot moderaterna.
Ett avståndstagande som inte är mycket värt då centerns goda väljarstöd endast är moderaternas öppning till regeringsställning och en skattesänkarpolitik utan särskild omsorg om människor oavsett var i landet de är bosatta.
<b>Valets utmaning</b>
Centern har visat sig locka väljare från både socialdemokraterna och moderaterna.
Det ger socialdemokraterna den avgörande utmaningen inför valet att locka tillbaka väljare som gått både till höger och vänster. Varför väljarna övergett socialdemokraterna råder det olika uppfattningar kring. Att de kan lockas tillbaka råder det dock inga tvivel om.
I det jobbet krävs det mängder av tal, debattartiklar, seminarier och direktkontakt med väljare såväl under deras semester som under hela det kommande valåret på arbetsplatser och fritiden.