Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Parti utan politik

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-05-03 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Norrköping har fått ett nytt parti inför höstens val. De flesta nybildade partier är missnöjespartier, främlingsfientliga partier, sakfrågepartier eller särintressepartier. Det nybildade Norrköpingspartiet påstår sig inte vara något av dessa. På ett flygblad står att partiet vill utveckla det lokala samhället och utgår ifrån FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, vilket känns som en minst sagt vag avsiktsförklaring för ett parti som ställer upp i valet.
Norrköpingspartiet vill vare sig kategoriseras in som höger eller vänster. Partiet vill inte heller ha någon partipiska (ideologi eller politiskt program skulle det också kunna kallas) för sina eventuella fullmäktigeföreträdare vilket de hoppas ska bli minst tre efter höstens val. Partiets företrädare kan därmed betecknas helt personvalda trots att de tillhör ett parti. Vilken politik väljarna skulle ställa sig bakom om de la sin röst på Norrköpingspartiet är därmed omöjligt att svara på.

<b>Färre ledamöter</b>
Det som är bra för Norrköping enligt Norrköpingspartiet är ett mindre kommunfullmäktige. I en intervju i Folkbladet 26 april så säger partiets ledare: "Jag kan nämna att vi skulle agera för en mindre fullmäktigeförsamling, då 85 ledamöter som vi har idag är alldeles för många. Det skulle räcka med 20."
En minskning av antalet kommunfullmäktigeledamöter är en fråga som just avslagits av samma fullmäktigeförsamling. Bland annat socialdemokraterna vill inte minska antalet demokratiskt valda representanter. Både argument för en minskning och ett bibehållande av ledamotsantalet går att förstå. Sverige har ett problem med att politikens professionaliserats. Allt färre personer är förtroendevalda och även den lokala politiken kommer allt länge bort från människors vardag. Antalet folkvalda per kommuninnevånare är betydligt lägre idag då kommunerna är mycket större invånarmässigt. Det innebär förutom en orimligt stor arbetsbörda, att färre väljare känner någon politiker och misstro eller i värsta fall politikerförakt riskerar att uppstå.

<B>Oseriöst förslag</B>
Att socialdemokraterna generellt sett vill öka antalet förtroendeuppdrag är därför mycket vällovligt. Men när det gäller Norrköpings kommunfullmäktigeförsamling med 85 ledamöter så är det lite annorlunda. I en så stor församling så tenderar ledamöterna att bli anonyma. Ansvaret på den enskilde förtroendevalde att vara utåtriktad och delta aktivt i fullmäktiges arbete riskerar att vara lågt. Sedan är också frågan varför Norrköping ska ha så många fler fullmäktigeledamöter än andra jämnstora kommuner?
Att minska fullmäktige med ungefär tio ledamöter behöver inte vara negativt för demokratin - utan snarare tvärtom. Men att minska kommunens enda direktvalda politiska församling till endast 20 personer som Norrköpingspartiet föreslår är oseriöst.

<b>Inget landsting</b>
Ett annat oseriöst förslag av Norrköpingspartiets ledare i samma nämnda intervju är avskaffandet av landstinget. Som vän av regionsparlament så kan jag absolut förstå tankegångarna kring landstingets avskaffande och att dess uppgifter fördelas ut på andra politiska organ. Men Norrköpingspartiet säger sig inte vilja ersätta landstinget med någon annan församling. De vill endast avskaffa landstinget och använda pengarna till sjukvård och fler sjuksköterskor. Huvudmannaskap, ansvar och demokrati är tydligen främmande ord för Norrköpingspartiet när det gäller landstinget och sjukvårdspolitiken.
Läs mer om