<I>Ledare:</I> Öppenhet i Finspång
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Finspång är en av de första kommuner som beslutat att nämndsammanträden ska vara offentliga för alla som vill komma och lyssna på diskussionen och se hur ett sammanträde går till.
Allmänheten kan därför förutom fullmäktigesammanträden nu också ta del av både kultur- och fritidsnämnden och byggnads/tekniska nämndens möten. Att det inte kom någon på det första öppna mötet ska inte ses som ett nederlag.
Det tar ett tag för människor att lära sig nya rutiner. Att nämndsammanträdena är öppna för allmänheten är någonting nytt. Efter ett tag så är det bekant att det förhåller sig på det sättet och därmed kanske antalet åhörare stiger.
<b>Principen viktigast</b>
Viktigast är inte heller antalet besökare som bevistar varje sammanträde. Det viktigaste är principen. De förtroendevalda är lika öppna med vad de tycker och säger på nämndmöten som i kommunfullmäktige. Att stänga dörrar som inte behöver stängas signalerar ljusskygghet. Att öppna dörrar är istället att visa en positiv inställning till insyn och bevakning.
Mycket betydelsefullt är nämligen att journalister nu kan bevaka nämndsammanträden. Det innebär att det som sägs kan granskas, rapporteras och förmedlas till en större publik. Även om människor inte själva var på plats på mötet så kan de kanske läsa om det i Folkbladet morgonen därefter.
<b>Ingen anledning stänga</b>
Personärenden och det som omfattas av sekretess kan givetvis aldrig avhandlas på offentliga möten. Men i övrigt finns det ingen anledning att ha stängda nämndmöten.
De olyckskorpar som kanske kraxar att det inte finns någon anledning att ha öppna sammanträden med tanke på det låga intresset som det första tillfället gav bör tänka om. Det finns all anledning att signalera öppenhet och möjliggöra granskning och bevakning.
Allt som kan bidra till att minska avståndet mellan väljare och förtroendevalda är också mycket lovvärt. För de skolelever, föreningar och privatpersoner som inte vet hur ett nämndsammanträde går till så finns det nu chansen att besöka ett.
Genom att träffa politiker och få se hur de arbetar med frågor i praktiken kan förståelsen öka och politikerförakt minska.
Många tror att politiker är ett eget yrke. Men ett nämndsammanträde innebär att pappor, pensionärer och grannar till väljarna i Finspång med vanliga heltidssysselsättningar samlas för att besluta om vardagsnära frågor.
Att få komma och se att det är helt vanliga personer med ett ovanligt stort engagemang för de lokala frågorna som lägger sin fritid på politiskt arbete vore bra för de flesta människor.
<b>Media var där</b>
Finspångs kommun ska inte lyssna på bitska kommentarer om att inga människor kom på det första öppna nämndsammanträdet.
För det första så är det påståendet fel eftersom media var där vilket innebar att tusentals tidningsläsare fick läsa om mötet morgonen därpå.
För det andra bör kommunen istället med tillförsikt se hur det lokala demokratiarbetet nu går framåt. Detta mycket tack vare arbetet med demokratiutskottet. Aktivt och medvetet arbete för att stärka lokaldemokratin ger sinom tid resultat.
Finspång ska vara stolta över sin öppenhet.