Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Nej till högerkantsspel

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-07-23 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det fulaste som finns inom svensk politik är att bli kallad höger. Åtminstone om man ska tolka kristdemokraterna Douglas Brommesson och Jakob Forssmed. Andra kristdemokrater känner sig inte alls osäkra huruvida partiets värdekonservativa positionering på högerkanten kommer att ge ett starkare väljarstöd. När de partipolitiska alternativen är tydliga så främjas demokratin eftersom det blir enklare för väljarna att bilda sig en uppfattning och ta ställning.

<b>Kd mot trenden</b>
I svensk politik finns en tendens att söka sig mot mitten vilket riskerar att göra de politiska alternativen mindre tydliga. Kristdemokraterna går emot denna trend när man under de senaste åren framhållit moralism och formalin istället för liberalism och progressivitet i sin politik. Moderaterna står för, med svenska mått, en mycket extrem skattesänkarpolitik och marknadsliberalism. Men kristdemokraterna tar i andra hänseenden en särställning inom svensk partipolitik. Den genomsyrande värdekonservatismen har gjort att partiet förskjutit sig betydligt längre ut på högerkanten när andra partier glidit mot mitten. Detta har uppenbarligen inte partiledningen någonting emot. Kanske tror de också att väljarna kommer att ge sitt gillande till ett sådant högerkantsspel inom den borgerliga fyrklövern. Men det finns alltså kristdemokrater som är mycket bekymrade över partiets nyvunna titel som svensk politiks mesta högerparti.

<b>Till höger</b>
På Dagens Nyheters debattsida i fredags så skriver partistyrelseledamoten Brommesson och ungdomsförbundets ordförande Forssmed ett upprop för att kristdemokraterna ska sluta låta som högerpolitiker. De refererar till statsvetaren Henrik Oscarsson vid Göteborgs universitet som visat att kristdemokraterna står till höger om övriga mittenpartier i väljarnas ögon. Detta låter rimligt med tanke på partiets politiska profilering, men det måste enligt författarna stävjas. De önskar istället en utveckling likt "ljuset i väster". I Norge har Kjell Magne Bondevik blivit vald som landets statsminister vid två tillfällen. Brommesson och Forssmed menar att Kristeligt folkepartis tre prioriterade områden: omsorgen om flyktingarna, de fattiga och miljön, borde bli förebild även för svenska kristdemokraterna.

<b>Stå i mitten ett krav</b>
Kjell Magne Bondevik har också varit en samlande statsministerkandidat i Norge och det finns ingen tvekan att debattörerna tycker att Alf Svensson kan bli detta i Sverige. Men för att kunna vara den enande länken inom borgerligheten så krävs det, enligt skribenterna, att stå i mitten och profilera sig på mjukare frågor snarare än att upplevas som ett parti ute på högerflanken.

<b>Retorikfokus </b>
Författarna talar om att krist-demokraterna måste sluta låta som högerpolitiker. De skriver: "Tendenser att partiets retorik drar sig, om än sakta, åt höger måste stävjas". Om Brommesson och Forssmed är obekväma med kristdemokraternas högerretorik så borde de arbeta för en förändring av högerpolitiken. Allra helst är det då intressant att se hur ungdomsförbundet ska försöka påverka partiets riktning mot mitten.
Det viktigaste kan ju inte vara att sikta in sig på vilken retorik Alf Svensson och kristdemokraterna använder. Retoriken bör följa naturligt av den politik partiet för. Om kristdemokraterna idag retoriskt framstår som ett högerparti är det med all rätta.
Läs mer om