<I>Ledare:</I> Motsägelsefull Axén
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Istället för att valkommittén la fram ett förslag till färdig riksdagslista så sammanvägde den det öppna Internet-provvalet med medlemmarnas provval och la fram de tio kandidaterna med bäst stöd i onumrerad ordning. De 262 valda stämombuden fick sedan ta del av kandidaternas åsikter och hjärtefrågor på olika sätt innan de via mentometerknappar röstade på vilken av listans tio första platser som kandidaterna ska placeras. Mindre makt åt valkommittén och mer makt åt de enskilda ombuden helt enkelt.
Detta borde ge ett mindre förutsägbart resultat och mer spänning, men hur var det egentligen när moderaterna i Östergötland höll nomineringsstämma i Linköping i lördags?
<b>Bingo-Lotto</b>
Det första intrycket var mer Bingo-Lotto än partistämma. Runt långbord med blå dukar och små blomsteruppsättningar satt välklädda personer. Ett band underhöll i pauserna.
På scenen stod dagens konferencier och presenterade kandidaterna som inte fick höra frågorna i förväg eller de andra kandidaternas svar. Det var rättvist att alla fick samma frågor, men nackdelen var förstås upprepningen av samma frågor tio gånger. Många kandidater svarade dessutom ungefär samma sak på frågorna om exempelvis skatter och barnomsorg.
Det mest oväntade svaret gavs av riksdagsledamoten Gunnar Axén från Norrköping.
<b>Paradoxal åsikt </b>
Samme man som i TV druckit hembränt och förordat rätten att fritt kunna köpa och sälja sex, gjorde i lördags ett helt annat intryck. På den infekterade frågan om ny länsflygplats visade sig traditionella politikermanér och Gunnar Axén undvek skickligt att svara på vart den skulle placeras.
Någon extrem avregleringspolitik i stil med Axéns riksdagsmotioner framkom inte. Paradoxalt och förvånande med hänsyn till hans generellt liberala inställning var svaret att Axén inte tycker att homosexuella par ska kunna prövas som eventuella adoptionsföräldrar.
Gunnar Axén är den yngste riksdagskandidaten bland östgötamoderaternas tio första namn. Han är också en till synes populär riksdagsledamot bland medlemmarna i MUF. Trots det så förenas alltså inte Axén med de unga moderaternas vilja att staten inte längre ska kunna hindra par att prövas för adoption bara med utgångspunkt från deras sexuella läggning. Att skydda de stackars barnen från homosexuella adoptivföräldrar verkar vara en viktigare uppgift för staten enligt Axén än att skydda utstta kvinnor som prostituerat sig.
<b>Hagfeldt degraderad</b>
Gunnar Axéns för dagen professionella intryck gick tydligen hem hos ombuden som vid mentometeromröstningen gav Axén listans andra plats med över 50 procent av rösterna. Per Unckel fick inte lika många röster, men fick precis som i medlemmarnas provval som väntat listans topplacering.
Mest spännande blev att Anna Lindgren från Linköping, med mycket liten marginal knep tredjeplatsen före Norrköpings Stefan Hagfeldt. Att det åtminstone denna gång finns en kvinna bland de fyra främsta kandidaterna med god möjlighet att ta plats i riksdagen borde ses som ett gott resultat av stämman.
Hagfeldts degradering bör inte tas personligt med tanke på att han passerades av ett givet importerat första namn och en populistisk extremliberal. Anna Lindgren är en mycket trevlig kvinna vars scenutfrågning lockade till skratt och uppenbarligen ett ökat stöd. Men frågan är hur hon klarar en tuffare politisk granskning.
På utfrågningen om de växande problemen med sjukskrivningar så svarade Lindgren att hon inte visste om ökade sjukskrivningar är en politisk fråga. För de flesta är det en i allra högsta grad angelägen politisk fråga. Även om många moderater tycker att individen själv ska lösa sina problem, så har Lindgren en hel del sakfrågor att börja fundera över och ta ställning till om hon ska ta plats i riksdagen om ett år.