Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Moderata hemmafruar?

Foto:

Norrköping2002-08-06 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den som vill hävda att sossarna har blivit ett parti långt ifrån de utarmade väljarna kunde mysa ordentligt igår. Sveriges Radios hemsida annonserade gårdagens stora nyhet genom bland annat följande formulering: "Inget annat parti har i dag så få låginkomsttagare bland sina kandidater som socialdemokraterna, trots partiets historia som arbetarparti." Skulle detta göra moderaterna till ett parti som idag bättre företräder låginkomsttagarna?
Det är viktigt att diskutera verkligheten bakom statistik. I det här fallet kan det vara intressant att koppla statistik över företrädarnas inkomst till deras ålder. 100 000 kronor fördelat på 12 månader blir ungefär 8300 kronor i månaden. 19 procent av moderaternas kommunfullmäktigekandidater i Östergötland har under 100 000 kronor i inkomst. Förmodligen är den siffran så hög på grund av stor andel studerande. Men det kan också vara stor andel deltidsarbetande hemmafruar?
Det är mycket som kan gömma sig bakom statistik och endast den som är intresserad av att få hela bilden klar för sig får veta. Något som helt kom bort i gårdagens fokusering på socialdemokraternas brist på låginkomsttagare är hur det ser ut i övriga inkomstskikt. Hela 12 procent av moderaternas fullmäktige-kandidater i Östergötland tjänar 400 000 kronor om året eller mer. Snittet bland partierna är 6 procent och socialdemokraternas siffra är 5 procent. Bland moderaternas företrädare är det alltså dubbelt så många tvättäkta höginkomsttagare som i övriga partier.

<b>Bekymmer</b>
Det är ett stort bekymmer om socialdemokraternas företrädare inte speglar samhället och väljarkåren. Det bör finnas fler låginkomsttagare bland företrädarna. Inte minst om bristen på desamma är ett tecken på marginell föryngring och förnyelse bland kandidaterna i höstens val.
Men innan mer kunskap finns om varför socialdemokraterna har färre företrädare med låga inkomster än övriga partier, så bör även de mest hånfulla hålla i sig. Helt oavsett detta så företräds låginkomsttagarna politiskt betydligt bättre av s än m. Det bevisas inte med statistik över företrädarnas egna inkomster, utan genom att titta på partiernas politik.
Läs mer om