Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Märklig valrörelse

Foto:

Norrköping2002-09-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Anna Lindh och Göran Persson passerade båda Norrköping igår. Valspurten är intensiv och avgörande. Det enda vi idag vet säkert är att ingenting är klart. Alla som påstår att det inte har någon betydelse hur eller om man röstar har fullständigt fel. I söndagens val så är varje röst avgörande för om Sverige får en socialdemokratisk eller borgerlig regering.
Denna valrörelse har varit mycket underlig. Till en början mycket avslagen, men för att nu i slutspurten handla om vilka främlingsfientliga åsikter som gömmer sig bland öppet humanistiska riksdagspartier. Denna fråga finns det all anledning att komma tillbaka till.
Det går inte att säga en sak öppet, men mellan raderna driva en helt annan politik. Partier i Norrköpings kommunfullmäktige granskades inte i "Uppdrag granskning", men det finns lika mycket att ta itu med här. Om inte kommer misstankarna kvarstå om att partier ser genom fingrarna i syfte att dra nytta av maximalt väljarstöd och trovärdigheten fullständigt gå förlorad.

<b>Att välja samhälle</b>
Men valet på söndag handlar faktiskt inte främst om detta. Reportaget i "Uppdrag granskning" borde ge vissa partier stora problem i valrörelsen, men riskerar läskigt nog även att ge dem en skjuts framåt. Det är därför viktigt att påminna om vad valet i grunden handlar om. Uteslutningsprocesser och avhopp på grund av rasism är fullständigt självklart. Men att vissa företrädare stannar eller lämnar partierna påverkar inte vilken politik partiet vill driva.
Valet handlar fortfarande om vilket samhälle vi vill ha. Om vi ska fortsätta satsa på välfärd och utbildning eller om pengarna ska gå till skattesänkningar. Om vi ska behålla anställningstryggheten eller ge arbetsgivarens godtycke och vinstintresse större utrymme att styra i arbetslivet. Valet på söndag handlar främst om Sverige ska få en socialdemokratisk eller moderatdominerad regering. Med Göran Persson som statsminister vet vi att ekonomin hålls i balans och att fortsatta satsningar på barnen, vården, skolan och våra äldre går före skattesänkningar. Men på måndag riskerar vi alla att vakna upp med en borgerlig regering. På grund av oenighet och moderaternas katastrofala opinionsläge så är det inte uttalat vem som blir statsminister.
Utan tvekan är Bo Lundgren det troligaste alternativet. Sedan blir det skattesänkningar, ytterligare en karensdag, sänkt a-kasseersättning, förlängd provanställning, slopade turordningsregler och annan borgerlig politik. Helt klart blir det inga stora satsningar på mer personal till förskolor, skolor och äldreomsorgen. Valet är ditt.
Läs mer om