Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare</I> Lugnet före stormen

Foto:

Norrköping2002-10-19 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Efter valet så tog medialt hårdbevakade förhandlingar vid. I Norrköping så är det fortfarande inte klart vilken konstellation, politisk organisation och partiföreträdare som ska styra kommunen. Trots det så har det blivit alldeles tyst i frågan. Moderaterna är mest engagerade inför stämman den 8 november där partiets sår ska slickas, länsförbund positionera sig och människor slåss om platser i den nya partistyrelsen.

Övriga borgerliga partier är mest intresserade av hävda sig gentemot moderaterna och se vilken nämndrepresentation de kan få. Efter årets valresultat borde också posterna som oppositionsråd vara föremål för mycket debatt. Kd gick tillbaka i valet medan fp gick starkt framåt. Folkpartiet har nu ett mandat mer än kristdemokraterna i kommunfullmäktige. Att oppositionsråden ska forsatta vara Jörgen Rundgren (m) och Margaretha Ericsson (kd) är inte givet. Miljöpartiet verkar ha retirerat fullständigt från alla förhandlingar. Är det lugnet före stormen vi nu bevittnar?

<b>Mp gömt sig</b>
Miljöpartiet fick vågmästarposition på både riksnivå och i Norrköping. På riksnivå så befriade centern effektivt miljöpartiet från chansen att fälla s-regeringen, men det snarare höjde partiets tonläge och kravlista. I Norrköping så konstaterades snabbt att vare sig socialdemokraterna eller de borgerliga kunde acceptera miljöpartiets öppning mot skattehöjningar. Men att då miljöpartiet förlorade allt intresse av att påverka politisk inriktning och organisation är obegripligt. Miljöpartiet på riksplanet krävde allt och försökte att styra förhandlingarna. Visserligen tvingades de till sist bryta sitt vallöfte och retirera från kravet på ministerposter, men partiet vann stort inflytande både gällande politiken och formerna för samarbete. På det lokala planet så försvann miljöpartiet från arenan fullständigt efter första stöttestenen.

<b>(V)ad händer här?</b>
Konstigt nog så verkar vänsterpartiet ställa upp på socialdemokraternas tre orubbliga politiska krav som bland annat handlar om en oförändrad skattsats. Vänsterpartiet har ofta yrkat på skattehöjningar för att lösa en trängd ekonomisk situation. Om vänsterpartiet köper kravet om oförändrad skatt så finns förutsättningar för ett stabil samarbete under hela mandatperioden.

De politiska knäckfrågorna är tillsynes lösta eftersom förhandlingarna pågår. Därmed är det organisationsfrågorna som ska lösas. Socialdemokraterna kommer förmodligen att fortsätta ansvarsfördelningen med fyra kommunalråd. Huvudfrågan är om vänsterpartiet ska få en av dessa rådsportföljer.

Positivt vore att vänsterpartiet därigenom skulle tvingas ta gemensamt politiskt ansvar. Nackdelen är att äktenskapet mellan s och v då helt förseglas vilket både stänger dörren till uppgörelser med mittenpartierna och riskerar att utlösa en större ledningskris om samarbetet möter problem längre fram.

<b>Här är stalltipset</b>
Att bilda ledningskoalition väcker också frågor inför nästa valrörelse. Alternativen är att ge vänsterpartiet en kommunalrådspost utan ansvar eller ha kvar ordningen som idag med en politisk sekreterare från vänsterpartiet. Nackdelen i sådant fall är att vänsterpartiet kan fortsätta kritisera och lova rundare än kommunledningen som tar helhetsansvar. Ett stalltips är i alla fall att vänsterpartiet kräver poster för mer än en partiföreträdare i Rådhuset.
Läs mer om