<I>Ledare:</I> Loppet är långt
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men precis som självbelåtenhet straffar sig, så skulle självömkan ge samma förödande effekt. Eventuellt gravöl ska inte drickas förrän efter 20.00 söndagen den 15 september och inte en sekund tidigare än att utsikterna att få öppna champagnen verkligen är utdömda.
Moderaternas första namn på östgötalistan, Per Unckel, sa igår att partiet gravt felbedömt hur sent väljarna bestämmer sig. Detta gäller förmodligen också för alla övriga partier.
<b>Lång planering</b>
Valrörelsen har planerats i åtminstone ett års tid. Valledningen har jobbat på högvarv sedan några månader tillbaka. Under de senaste veckorna har valsedlar paketerats, mängder av utåtriktade aktiviteter och möten genomförts. Socialdemokraterna har redan delat ut oräkneligt antal rosor och flygblad, samt arrangerat åtskilliga informationsbord och torgmöten.
För partiernas företrädare så är vi idag mycket nära valdagen. Men för många väljare är valet fortfarande ganska långt borta.
<b>Roligast vinner</b>
Vare sig de borgerliga eller socialdemokraterna lockade särskilt stor publik till sina valupptakter i Norrköping förra helgen. Det går delvis att förklara på grund av det extremt varma vädret och för lite marknadsföring, men dålig uppslutning är egentligen inte så konstigt.
Det är först nu det börjar på allvar. Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist har sagt att den som har roligast vinner valet. Uttalandet har framstått som lite suspekt. Men det stämmer onekligen.
Om socialdemokraterna orkar ha roligt ända fram till valdagen så kommer det här att gå vägen. Om partiet däremot sätter sig och surar i sällskap av Sifo, Skop och Temo, så kan Mattias Ottosson, Stig Andersson, Paul Håkansson och Göran Persson börja fila på sina nederlagstal.
Att dela flygblad, göra telemarketing, genomföra arbetsplatsbesök och aulaprese¿ntationer måste ske med outtröttlig tilltro och optimism. Den som känner ansvar att vara självkritisk och självrannsakande, samt i behov att ompröva valstrategier bör göra detta. Men för den stora valorganisationen så är det bara att jobba oförtrutet vidare.
Jag träffade företrädare för alla de politiska partierna i ett annat valdistrikt i helgen. Där stod folkpartiets Karin Pilsäter och lyste som en sol. Inte heller Malin Svensson från centern eller Helen Höijer från kristdemokraterna slokade.
Men socialdemokraterna ville förstås diskutera det katastrofala opinionsläget. Visst är det viktigt att analysera, men betydligt viktigare är att fortsätta möta den miljon väljare eller mer som inte har bestämt sig om eller hur de ska rösta den 15 september.
Moderaterna gör en urusel valrörelse. Även om Bo Lundgren låter tämligen barsk när han avvisar opinionssiffrorna, så lyckas moderaterna i Norrköping att framstå som ständigt lika glada och förhoppningsfulla.
Socialdemokraterna måste kanske lära av dessa mer härdade kollegor och lyssna till Stjernkvist ord för att orka ända fram. Än är loppet långt och som alla vet är det på upploppet allting avgörs.