<I>Ledare:</I> Låt ungdomsförbunden besöka alla skolor
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Denna vecka är centerpartiets ungdomsförbund ute på en kampanj och pratar om våld på landets gymnasieskolor. Jonas Naddebo är ordförande för CUF i Östergötland och han skriver i ett pressmeddelande: "Tyvärr upplever vi ett motstånd från skolor att överhuvudtaget få komma in."
Skolor kan inte vägra politiska ungdomsförbund att komma in i skolan och tala med eleverna. Det är olyckligt och oroväckande att flera förbund känner sig motarbetade. Skolan måste öppna sig för politisk diskussion och information. Att få kritiskt granskande, politiskt väl informerade och orienterade elever är en viktig uppgift för skolan för att ge eleverna goda förutsättningar som aktiva medborgare i vår demokrati. Formuleringen kan tyckas vara högtravande, men i det praktiska skolarbetet handlar det bland annat om källkritik och politisk diskussion. Att då inte använda de politiska partierna och ungdomsförbunden är ett slöseri.
<b>Orimligt krav</b>
Policyn på Curt Nicolin gymnasiet gör att skolan är konsekventa gentemot de politiska ungdomsförbunden. Men policyn bejakar knappast värdet av politisk diskussion. Finspång är en mindre kommun där tyvärr få politiska ungdomsförbund har en lokalavdelning (och det blir knappast fler när vissa skolor ger så hårda direktiv för besök). Detta innebär att ungdomsförbunden på läns- eller förbundsnivå behövs för att genomföra skolbesök och kampanjer. Det är orimligt att kräva att ungdomsförbunden förutom att göra sitt bästa för att hinna besöka flera skolor i mindre kommuner, dessutom måste samordna sitt besök med övriga ungdomsförbund. Är Curt Nicolin gymnasiet bekant med vilka resurser ett ungdomsförbund har? Att hänvisa till krav på samordning kan vara samma sak som att stänga dörren.
<b>Dumförklaring</b>
Dessutom finns det uppenbara nackdelar med att eleverna får träffa ungdomsförbunden så sällan och aldrig ett förbund i taget. Elever vill inte att politiker och ungdomsförbund endast ska dyka upp i valrörelsen eftersom de då undrar om politiskt arbete bara handlar om röstfiske. Att säga att elever endast ska få möta politiker när flera partier är representerade samtidigt är att dumförklara eleverna. Unga människor har givetvis förmåga att självständigt ta ställning till de politiska budskapen även om endast ett ungdomsförbund finns på plats i skolan samma dag.
Skolbesök, information i korridorer och klassrumspresentationer, är en stor del av ungdomsförbundens arbetsmetoder. Både friskolor och kommunala skolor bör vara öppna för deras engagemang och låta eleverna själva möta politiska budskap som ger såväl information som en chans att ifrågasätta och argumentera emot.