Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Kom igen tjejer

Foto:

Norrköping2002-09-04 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Samtliga statsråd är nu ute så mycket de kan i valrörelsen. Torgmöten, arbetsplatsbesök och skolpresentationer är klassiska tillfällen att torgföra åsikter och möta väljare.
I TV är det bara partiordförande och ibland partisekreteraren som syns. Men Göran Persson behöver hjälp. Det finns ett gäng kvinnor som måste komma fram mycket mer i framför allt media i valrörelsen.

Socialförsäkringsminister Ingela Thalén har presenterat ett program för att minska sjukskrivningarna. Men kostnaderna för långtidssjukskrivingarna riskerar att sluka det ekonomiska utrymmet för reformer.
Det är dags att sluta tvingas sjukskriva människor och istäl-let börja rehabilitera sjuka arbetsplatser och arbetsuppgifter.
Det sjuka arbetslivet är en av valets viktigaste frågor där Thalén behövs mer i debatten. Framför allt för att bemöta personer som Alf Svensson vilka gärna misstänkliggör de sjukskrivna istället för arbetsgivarnas bristande ansvar.

Demokratiminister Britta Lejon har ett svårt uppdrag, nämligen att öka det politiska intresset och verka för ökat valdeltagande.
Detta är definitivt ingenting som en person gör ensam under valrörelsens sista period. Men det är viktigt att påminna om hur det såg ut i valet 1998 när invandrare och LO-medlemmar i än högre utsträckning struntade i att rösta.
Lejon behövs för att lyfta diskussionen om betydelsen av att alla grupper jämlikt utnyttjar sin rösträtt och hur partierna gemensamt ska stimulera ökat valdeltagande.

Jämställdhetsminister Margareta Winberg skrev tillsammans med Göran Persson en lovande debattartikel i Aftonbladet om vikten att föräldrar delar på föräldraledigheten.
Men dörren mot att eventuellt dela ledigheten lika stängde Persson snabbt och resolut i TV4:s partiledarutfrågning.
Winbergs röst behövs i kampen med Schyman om de kvinnliga och ofta offentliganställda väljarna. Vänsterledarens form är osäker, men hennes kapacitet att vara kvinnlig röstmagnet ska aldrig underskattas.
Jämställdhetsfrågor borde generellt ha ett större utrymme i denna valrörelse.
Ulrica Messing, statsråd i näringsdepartementet, har ansvar för de regionala utvecklingsfrågorna.
Centerpartiet har ett stort trovärdighetsproblem i sin vilja att regionalt omfördela resurser eftersom de vill bilda regering med moderaterna. Det här borde Messing kunna utnyttja. Socialdemokraterna är det enda partiet som i realiteten kan skapa lika goda förutsättningar för såväl gamla som unga oavsett om de bor i Skänninge eller Solna.
Mona Sahlin, integrationsminister och ansvarig för bland annat arbetsrättsfrågor.
Var är du? I fredags var det Maud Olofsson som röt till åt Bo Lundgren i integrationsdebatten. Det är inte centern som ska ta debatten mot folkpartiet och moderaterna i integrationsfrågan. Sahlin är mycket saknad eftersom hon har mycket stort förtroende i denna komplexa och ytterst viktiga fråga som också fått betydligt större fokus i valrörelsen än någon kunnat ana. Arbetsrätten är definitivt en av valets viktigaste frågor.
Därmed borde Sahlin ta LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i handen och högljutt ge sig ut i mediadebatten till kamp för arbetsrätten.
Läs mer om