<I>Ledare:</I> Katapultstolen på SVT står åter tom
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<b>Oberoendet skadas</b>
Det är ingen ovanlig situation att en VD äger aktier också i annan konkurrerande verksamhet. Media och i synnerhet public service har dock en helt annan roll. Sveriges television är inte som vilket företag som helst och därmed kan inte den högste ansvarige bete sig som vilken VD som helst.
Ekonomiska intressen i mediakonkurrenter sänder fel signaler till den redan starkt kritiska personalen. Ekonomiska intressen rubbar förtroendet för Sveriges televisions oberoende. Vill Curman att det ska vara positiva nyheter och mindre kritiska rapporter om MTG för att aktierna ska stiga? Vill Curman att konkurrenterna ska vinna tittare från SVT för att värdet på aktierna ska stiga?
Oberoende är ett missbrukat ord som kan vara svårt att ge ett konkret innehåll. I det här fallet är det inte svårt. Ledningen för public service kan inte ha ekonomiska intressen i kommersiell television. Det kan vem som helst förstå. Maria Curman verkar inte ha någon som helst förståelse för detta eftersom aktierna i MTG till och med förvärvades efter hennes tillträde som VD för SVT. Maria Curman har visat bristande omdöme, samt obefintlig omsorg om public service ställning och förtroende.
<b>3,3 miljoner i fallskärm</b>
SVT är nu en VD och över 3 miljoner fattigare. Maria Curman lämnar inte SVT lottlös. Med en månadslön på 140 000 kronor och en fallskärm som motsvarar två årslöner får hon 3 360 000 kronor efter sitt korta gästspel. Förutom att avskaffa den galna ordningen med fallskärm måste styrelsen för SVT försöka återskapa förtroendet hos de anställda och snabbt rekrytera en riktig publicist med journalistisk ryggmärg som VD.
Sveriges television har viktigare uppgifter framför sig än att bara hitta en VD med elementärt bondförnuft.