<I>Ledare:</I> Kärlek och politik
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Oavsett sexualitet är vi många som förenas i den absoluta uppfattningen att alla människor ska få vara och leva som de vill. Tyvärr är inte samhället öppet och fördomsfritt. Därför handlar Stockholm Pride också om seminarier, debatt och information. Festivalen är politik. Tyvärr, får nästan tilläggas. Om inskränkthet, diskriminering och våld mot sexuellt avvikande var mindre förekommande skulle kanske endast karneval råda i Tantolunden. Nu är det en blandning av lättja och allvar.
<b>Hård värld</b>
Människor som väljer att leva ensamma eller par som inte vill skaffa barn avviker från samhällets norm. Sådana fördomar måste också bemötas. Men dessa personer är inte alls lika utsatta som homosexuella eller transsexuella. Babsan är en känd artist som därmed både har fans och fiender. En anonym biologisk man som känner sig som och lever som kvinna har annars en mycket hård värld. Babsan kommer från Gävle, men har flyttat till huvudstaden. Att klimatet för normavvikande personer är hårdare på en mindre ort är ingen fördom. Likaså kan homosexualitet vara mer accepterat hos unga människor. En lesbisk pensionär kan vara svårare för omgivningen att godta. Ungefär som att människor skulle byta sexualitet när de blir äldre?!
<b>Kräva sin rätt</b>
Stockhom Pride och den stora paraden på lördag firas för fjärde gången och är till minne av när homosexuella för första gången krävde sin rätt till respekt. Sommaren 1969 gjorde homosexuella motstånd vid en polisrazzia mot en gaybar. Kravaller utbröt när homosexuella krävde att trakasserierna skulle upphöra och deras lika värde och rättigheter respekteras. Detta tvingas de år 2001 fortfarande att kräva.
För att uppmärksamma fördomar och inskränkthet - samt det självklara i att låta människor älska vem man vill - kommer Folkbladets ledarsida under de närmaste dagarna att skriva om frågor som diskuteras under Stockholm Pride Festival.