Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<i>Ledare:</i> Inga löften från s

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-07-10 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det var svettigt, syrefattigt och trångt när Bosse Ringholm igår inledde socialdemokraternas ekonomiska seminarium. En stor skara intresserade personer fick vända i dörren när arrangörerna ånyo tvingades övertyga de församlade om att seminariet redan var fullsatt till sista plats. Socialdemokraternas ekonomiska seminarium under Almedalsveckan är en lång tradition och det enskilda seminarium som tveklöst samlar mest intresse. De journalister som bevittnade seminariet i hopp om att få höra ett oväntat utspel av finansministern blev dock besvikna. Socialdemokraterna hade till skillnad från de flesta andra partier ingen beställd opinionsundersökning att utgå ifrån. Inte heller valde partiet att släppa en stor rapport eller utfästa några vallöften. Det ekonomiska seminariets rubrik var "Visioner för välfärd" och det var diskussionen, mer än svaren, som stod i centrum.


<b>Kardemommaloven</b>
De inledande talarna på gårdagens seminarium kommer båda från den akademiska världen. Tore Ellingsen är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Ellingsen beskrev humoristiskt tre olika sätt att se på välfärdssamhället. Den första kallade han på sin norska "Kardemommaloven", utifrån boken om rövarna i Kammomilla stad, som sammanfattas med "plåga inte andra, var snäll och gör i övrigt vad du vill". Den andra var Alva Myrdal-lagen som innebär "plåga inte andra, ät bröd och sill och gör i övrigt som jag vill". Lagomvarianten är som de flesta skulle gissa Sveriges melodi. Den innebär enligt Ellingsen sammanfattat: "man får ta en liten nubbe om man äter upp sin sill och staten hjälper en att göra vad man (innerst inne) vill."
I Sverige är det förbjudet att sälja knark och köpa sex. Ellingsenmenade igår att det med samma logik argumenteras för obligatoriskt pensionssystem. Staten visar genom restriktioner och förordningar att den inte tror att människor själva är förmögna till självbehärskning. Staten ser till så att människor långsiktigt ska kunna leva ett gott liv och inte endast välja omedelbar tillfredsställelse.
Tore Ellingsen sa dock att samhället tveklöst gått i en mer liberal riktning och exemplifierade detta med lördagsöppet på systembolaget, premiepensionsvalet och andra reformer. Folkhemmet har gått in i en andra fas där staten tillåter valfrihet.


<b>Gräddfiler</b>
Paula Blomqvist är statsvetare vid Uppsala universitet. Hennes tes var igår att Sverige förutom att ha gått i en mer liberal inriktning inte kommer att kunna undvika debatten om att tillåta och kanske till och med acceptera gräddfiler i form av privat finansierad välfärd. Dessvärre var det ingen som opponerade sig mot hennes påstående. Det är nämligen mer troligt att det är precis tvärtom. Genom att tillåta fler aktörer och privata utförare inom välfärdssektorn så kan legitimiteten för den offentligt finansierade, demokratiskt styrda och solidariskt fördelade välfärden bestå.

<b>Folkhemmet 2.0</b>
Finansminister Bosse Ringholm valde som avslutning på det ekonomiska seminariet att tacka för visat intresse och ge paneldeltagarna varsin present. Sina reflektioner och åsikter kring vad de sagt delade han inte med sig. Förhoppningsvis hade Ringholm om han valt att säga något opponerat sig mot Paula Blomqvist deterministiska åsikter om gräddfiler inom välfärden. Det hade varit intressant att höra om hans syn på Folkhemmets andra fas och graden av valfrihet inom den offentligt finansierade välfärden. Socialdemokraterna har lanserat det spännande begreppet Folkhemmet 2.0. Vad det innebär och hur socialdemokraterna vill att samspelet mellan offentligt finansierad välfärd och privata aktörer ska se ut i framtiden vore mycket intressant att höra mera om. Visioner för välfärd är en diskussion som lever vidare.
Läs mer om