Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<I>Ledare:</I> Högre tak

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-04-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Äntligen är det klart att taket ska höjas. Den 1 juli höjs taket i a-kassan så att det motsvarar en inkomst på 20 050 kronor i månaden i stället för dagens 18 700 kronor. Det innebär att betydligt fler får 80 procent av sin lön i ersättning om de blir arbetslösa. Många löntagare, även i LO-kollektivet, tjänar 18 000-20 000 kronor i månaden. Vid årsskiftet 2003 skulle 60 procent av de arbetsföra ha slagit i taket vid eventuell arbetslöshet. Efter en höjning så krymper den siffran till mindre än häften (28 procent).
Den generella välfärden ska vara generell. När alltfler slår i taket så är inte systemet generellt och till för särskilt många längre. Då riskerar även förtroendet för den generella välfärden att urholkas. Det är rätt att ha ett tak. Men det ska vara på en rimlig nivå. Orimligt lågt har det blivit genom att inte vara indexerat så att det följer löneökningarna. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är mycket nöjd med takhöjningen, men kräver också att a-kassan indexeras.

På den socialdemokratiska partikongressen i november var både Wanja Lundby-Wedin och TCO:s ordförande Sture Nordh på plats för att opinionsbilda för sitt krav om en takhöjning. De behövde inte vara orolig. Ombuden biföll tydligt kravet om en höjning av taket och placerade reformen överst på kravlistan. När vårbudgeten presenterades för någon vecka sedan så fanns dock ingen höjning av a-kassans tak med bland reformerna. Men med tanke på det omfattande kravet från bland annat facket och partiet så stod det tidigt klart att beslut var att vänta före valet.
Undertecknad siade om besked om takhöjning på arbetarrörelsens dag, 1 maj. Men efter förhandlingar med miljöpartiet och vänsterpartiet så kom besked av finansministern i veckan.
Det presenterades lagom i tiden för att försvinna i uppmärksamheten kring giftlarmet från Livsmedelsverket. Risken är därför överhängande att många människor ännu inte vet om att taket höjs redan i sommar. Viktigast är givetvis att beskedet kommit. Äntligen blir det lite högre i tak.
Läs mer om