Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<i>Ledare</i> Hårda krav på regeringssamverkan

Erika Ullberg

Erika Ullberg

Foto:

Norrköping2002-01-11 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Anförda av riksdagsledamot Kalle Larsson från Stockholm så var det igår många ombud på vänsterpartiets kongress som krävde ett villkorat regeringssamarbete. Kalle Larsson är tillsammans med fyra andra partistyrelseledamöter reservanter mot delar av valplattformen. Larsson och hans kamrater kräver att kongressen slår fast några villkor som måste uppfyllas för att vänsterpartiet ska ingå i en regering. Några av kraven är en påbörjad arbetstidsförkortning, en förändrad budgetprocess i riksdagen, stärkt arbetsrätt, samt att stora förändringar och utökade befogenheter i EU-fördrag ska avgöras i folkomröstningar. Ett annat krav är att det statliga ägandet inte får minska. Reservanterna kräver att regeringen i större utsträckning ska utnyttja det offentliga ägandet och absolut inte avveckla detsamma såsom skett inom vissa områden.

En gemensam regeringsdeklaration med socialdemokraterna är egentligen redan utesluten. Vare sig socialdemokraterna eller vänsterpartiet skulle vilja göra avkall på så mycket av sin politik som krävs för att kunna samlas kring en gemensam regeringspolitik. Det är en milsvidd skillnad att vara stödparti och hitta en gemensam ståndpunkt i vissa frågor än att binda sig i en koalition. Exempelvis utrikespolitiken är helt oförenlig mellan s och v. Utan koalition behöver detta område inte ens vara föremål för förhandling. En minoritetsregering kan söka stöd i vissa frågor hos andra partier istället för att tvingas hitta en skör uppgörelse med sin koalitionspartner.

Intressantast med den hårda debatten om regeringsvillkor är att Gudrun Schyman och majoriteten av partistyrelsen riskerar att få backa från sitt öppna mandat. Många ombud vill inte ge henne och partistyrelsen förtroendet att ta ställning till en regeringssamverkan när valresultatet är klart. Kongressen verkar inte lita på Schymans principfasthet och förhandlingsförmåga.
Kongressombuden deklarerar också genom sina i förväg uppställda krav att regeringsinflytande inte är så högprioriterat för dem.
Egentligen är det inte så konstigt att många medlemmar inte vill sitta med i regeringen. En regeringskoalition utesluter ju populism, ständig kritik mot styrande parti och orealistiska löften till väljarna. Att kompromissa och ta ekonomiskt ansvar är ju så mycket tråkigare än att hålla de högljudda retoriska tal som Kalle Larsson för närvarande bejublat ägnar sig åt i Västerås.
Läs mer om